Kako je Tito govorio o Bosni, Muslimanima, bratstvu i jedinstvu, Staljinu, miru... (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Kako je Tito govorio o Bosni, Muslimanima, bratstvu i jedinstvu, Staljinu, miru... (VIDEO)

Na današnji dan prije 35 godina Jugoslaviju je potresla vijest o smrti Josipa Broza Tita.

Dan kad nas je napustio drug Tito

Mnogi i danas pamte gdje su bili i šta su radili kada je vijest o smrti doživotnog predsjednika bivše SFRJ u 15:05 sati objavila Jugoslavenska radio-televizija.

Tim povodom podsjetimo se nekih od najpoznatijih izjava druga Tita.

- Ljude treba pustiti pa neka ako hoće budu nacionalno neopredijeljeni građani Jugoslavije. Neka taj čovjek bude Bosanac, Hercegovac. Vani vas i ne zovu drugačije nego imenom Bosanac, pa bio to Musliman, Srbin ili Hrvat.

 - Oko toga (razmjene zarobljenika) ja sam imao teškoća sa Staljinom koga sam obavještavao preko Kominterne. Javio sam da mi s Nijemcima razmjenjujemo zarobljenike, imajući pored ostalog u vidu i to da nas mori glad, da ljudi od iscrpljenosti padaju mrtvi. On je meni odgovorio vrlo grubo, zamjerajući nam što razmjenjujemo zarobljenike sa neprijateljem. A s kime drugim da ih razmjenjujemo, ako ne s neprijateljem? Ja sam tada Staljinu kratko odgovorio: ako nam ne možete pomoći, ostavite nas na miru, mi ćemo se nekako snaći.

- Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo naših naroda. E, nećemo nikome dozvoliti da nas dira ili da nam ruje iznutra, da se ruši to bratstvo i jedinstvo.

- Radimo kao da ćemo 100 godina živjeti, pripremamo se kao da će sutra rat.

- Sretna je zemlja koja ima takvu omladinu.

- Mnogo radim pa nemam vremena da starim.

- Svaka revolucija vrijedi onoliko koliko je sposobna da se stalno razvija i da brani svoje tekovine.

- Da bi bila osigurana egzistencija svakog državljanina, trebalo bi zasijati svaki pedalj zemlje.

- Imati kruha, i imati to što je potrebno za svakidašnji život, znači biti potpuno neovisan o svakoj pomoći sa strane.

- Mir je iznad svega i sve drugo mora biti potčinjeno tome.

- Mi nećemo nikada ići za izolacijom, pa makar ko šta govorio. Mi ćemo uvijek ići za tim da naša zemlja ima što više prijatelja, a što manje neprijatelja.

- Napravili smo federaciju. Kad može Hrvatska, neka bude Hrvatska. Kad može Srbija, neka bude Srbija. Kad može Crna Gora, neka bude Crna Gora. Pa neka bude i Bosna, bez obzira na to što to nije jedna nacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije