Tajna Depoa 555: Novi detalji o blagu koje je čuvao Josip Broz Tito

Radiosarajevo.ba
Tajna Depoa 555: Novi detalji o blagu koje je čuvao Josip Broz Tito

Sef Josipa Broza Tita ili, zvanično, Depo 555 i dalje je centralna tema u Srbiji i s velikom pažnjom se gleda kome će zlatne poluge, nakit, posuđe, satovi i veoma vrijedni novčići na kraju pripasti, a “zainteresirani su” porodica Karađorđević i Titovi nasljednici, ali i država Srbija.

„Samo jedan od tih novčića vrijedi kao tri stana u Beogradu“, kaže za srbijanske medije advokat i zastupnik prijestolonasljednika Aleksandra II Karađorđevića Zoran Živanović.

Svi predmeti se i dalje nalaze u 11 platnenih vreća u sefu Narodne banke Srbije, u zgradi u Slaviji, a tamo će i ostati sve dok se pravosnažno ne okonča ostavinski postupak iza Josipa Broza Tita, ali i onaj kojim svoje nasljedstvo traže Karađorđevići.

Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je u januaru da bilo šta od ovih stvari vrati maršalovim nasljednicima, a nije udovoljeno ni Karađorđevićima da se priključe postupku.

Depo 555 formiran je nakon smrti Josipa Broza Tita, a popisala ga je Komisija na osnovu odluke Predsjedništva SFRJ od 30. marta 1982. godine i predate su na čuvanje Trezora NBS s oznakom “državna tajna”, koju je skinuo u februaru 2013. godine predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

U Titovom sefu, između ostalog, pronađeno je trideset kilograma zlata u polugama, grumenu i prahu, više od 2.600 zlatnika, predmeti od zlata, brilijanata i bisera, uključujući i krunu kraljice Marije, zlatni medaljon s njenim i likom kralja Aleksandra, privjesak s fotografijom Romanovih...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije