Odgođeno suđenje za bijeg iz KPZ-a: Sejfović nije bio psihički sposoban

Radiosarajevo.ba
Odgođeno suđenje za bijeg iz KPZ-a: Sejfović nije bio psihički sposoban
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je trebalo biti održano ročište Amelu Sejfoviću za bijeg iz KPZ-a Miljacka.

Sejfović je predsjedavajućoj Sudskog vijeća Elviri Begović rekao kako nije psihički sposoban pratiti ovo suđenje, jer je jutros osuđen na 14 i po godina zatvora za pljačku Raiffeisen banke na Ilidži, odnosno za teško krivično djelo protiv sigurnosti i imovine.

Amel Sejfović i drugi osuđeni na 26 godina zatvora

Sejfovićev prijedlog je uvažen, te je ročište prolongirano za 11. april.

U ovom postupku na nedavnim ročištima otkriveni su brojni detalji, od načina na koji je Sejfović pobjegao, do njegovih pomagača i količine novca koja je uložena u ovo bjekstvo.

Podsjećamo, Sejfović je pobjegao iz zatvora 3. septembra prošle godine. On se tada u bjekstvu nalazio osam dana, nakon čega je uspješnom policijskom akcijom uhapšen u blizini Visokog, o čemu možete detaljnije čitati pod naslovom Uspješna policijska akcija / Uhapšen Amel Sejfović u Visokom.

Pljačka Raiffiesen banke u naselju Ilidža za koju je Sejfović danas osuđen na 14,5 godina zatvora dogodila se 5. novembra 2015. godine, kada je organizirana skupina iz ove poslovnice ukrala blizu 300.000 KM. Prilikom ove pljačke dogodilo se i ubistvo, a stradao je biciklista Kemo Bašić.

Vrlo skoro članovi organizirane skupine su uhapšeni, a među njima se nalazio i Amel Sejfović. 

U optužnici za pljačku banke i ubistvo Keme Bašića, koja je potvrđena 28. aprila 2016. godine u Tužilaštvu KS-a, a kojom se Sejfović tereti za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke, navodi se kako su pljačku isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović.

Prilikom pljačke banke na Ilidži, Sejfović i ostali su udarali radnike, te su ih natjerali da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300 hiljada maraka. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire. Cijeli snimak pljačke možete pogledati pod naslovom Sarajevo / Objavljeni snimci: Kako su Amel Sejfović i ostali opljačkali banku na Ilidži.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije