Žena iz Buča Potoka dala 20.000 KM za bijeg Sejfovića iz KPZ-a

Radiosarajevo.ba
Žena iz Buča Potoka dala 20.000 KM za bijeg Sejfovića iz KPZ-a
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano prvo ročište zbog bjekstva Amela Sejfovića iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo.

Pred Sudskim vijećem kojim je predsjedavala Elvira Begović našli su se prvooptuženi Amel Sejfović koji se prema optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo tereti za bijeg iz zatvora 3. septembra prošle godine, te optuženi za pomaganje prilikom bjekstva osobi koja je lišena slobode.

Optužnica je podignuta protiv Dževada Hazića, Igora Buzova, Amira Ibrahimija, Miloša Igora, Nikole Simića, Mirze Fazlića i Sanjina Borčaka, među kojima se Hazić, Buzov i Ibrahimi nalaze u KPZ-ovima u Sarajevu i Zenici odakle su dovedeni na današnje ročište.

Na današnjem ročištu tužilac Igor Dubak je pročitao optužnicu koju je u novembru podiglo Tužilaštvo KS-a, u kojoj se navodi da je Amel Sejfović organizirao kriminalnu grupu koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a, te da je njom rukovodio u vremenskom periodu od početka juna do početka septembra.

Na upute Sejfovića koji je osmislio plan bjekstva, članovi grupe su sve vrijeme komunicirali šifrirano putem telefona i dogovarali detalje bijega. Između ostalog, tražili su stan u kojem se nakon bijega Amel Sejfović trebao kriti, utvrđivali rute kretanja motora i automobila nakon bijega iz KPZ-a. Nabavili su automatsku pušku “Kalashnikov”, koja je pronađena prilikom uviđaja u Tušnjićima gdje je pronađen nakon osam dana skrivanja zbog bjekstva iz KPZ-a.

U optužnici Tužilaštva navodi se kako je Igor Buzov posjetio Sejfovića u zatvoru 6. juna prošle godine, a zatim je u sarajevskom naselju Buča Potok od nepoznate ženske osobe uzeo 20.000 KM namijenjenih za bjekstvo iz KPZ-a, te ih sa Dževadom Hazićem odnio Ibrahimiju.

Sejfovićevi pomagači nabavili su od tog novca poluautomatski pištolj Glock na Grbavici od nepoznatog muškarca koji je pištolj najprije čuvao kod sebe,  a zatim ga upakovanog u paket i pričvršćenog konopcem dužine jedan metar predao Arminu Husiću koji je bio zadužen da preda paket Sejfoviću, navodeći kako se u paketu nalaze mobiteli, steroidi itd. Paket je spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu, zatim predat medicinskom tehničaru Igoru Milošu koji se tereti da je pištolj čuvao i držao dvadeset dana u neispravnom šporetu na petom spratu kuhinje u KPZ-u, a potom ga predao Sejfoviću kada je ovaj to od njega zatražio preko zatvorskog stražara Nikole Simića.

Također, Buzov je za 1.000 KM kupio motor na kojem je Sejfović pobjegao iz KPZ-a, te ga držao kod sebe u garaži.
 
Zatvorski stražar Nikola Simić tereti se da je omogućio Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije, te ga bez adekvatne kontrole i nadzora omogućio bijeg.

Nakon bijega, ispred KPZ-a, Amela Sejfovića na motoru je sačekao Mirza Fazlić, vlasnik kafića "Luxor" u Visokom. On je prema pozivu prijatelja kontaktirao Sejfovića, nakon čega ga je Sejfović uputio da se dogovara sa Hazićem kako bi mu pomogao pri bijegu iz KPZ-a. Fazlić se potom sa Hazićem i Ibrahimijem našao u Bingu u Visokom, pri čemu su u automobilu Renault Laguna koji je bio spreman za Sejfovićev bijeg imali u crnoj torbi automatsku pušku, također kupljenu za plan bjekstva. 

Također, oni su potom došli u Sarajevu gdje su parkirali automobil u ulici u kojoj se nalazi MUP Kantona Sarajevo La Benovelencija, te su se odatle uputili na obilazak ruta kojima se trebao kretati Sejfović prilikom bjekstva iz KPZ-a. U međuvremenu su javili Sejfoviću da sve teče prema planu. 

Hazić je nakon toga otišao u Vogošću kako bi sebi obezbijedio alibi natočivši gorivo na jednoj od pumpi. 

Sejfović je 3. septembra dogovorio sa stražarom Simićem odlazak kod medicinskog tehničara, te mu je prilikom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a kada su svi zatvorenici napustili ćeliju omogućio duži boravak u ćeliji kako bi pronašao pištolj na mjestu gdje ga je u ćeliji skrivao, a zatim i odlazak u zatvorsku ambulantu. Po izlasku iz ambulante, Sejfović je repetirao pištolj u Simićevoj blizini na čuvara Delalić Armina koji je u strahu za vlastiti život legao na pod, dok je Simić otvorio vrata KPZ-a koja vode u dvorište Sejfoviću nakon što je on ispalio nekoliko hitaca. Kako je Simić znao da je prostor pod videonadzorom, kako bi prikrio nezakonite radnje koje je obavljao, i on je potom legao na pod. 

Sejfovića je na uglu Radićeve i Jadranske ulice sačekao Fazlić, koji ga je odvezao do garaža u tunelu u ulici Hakije Kulenovića, a nakon toga su se automobilom uputili prema Visokom. Dok se Amel Sejfović krio na području Tušnjića, Sanjin Borčak mu je pomagao tako što mu je na različitim lokacijama ostavljao hranu, odjeću, telefone, SIM kartice te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju. 

Dolazeći kod Sejfovića, Borčak je usput fotografirao policijske službenike koji su na tom području tragali za tada bjeguncem iz KPZ-a, te je time obavijestio i bjegunca kako ga moraju izmijestiti sa lokacije u Tušnjićima. Borčaka je zaustavila policija, a Sejfović je nedugo nakon toga pronađen u selu Buci kod Visokog.

Iz Tužilaštva KS-a ističu da se optuženi terete da su počinili;

- Amel Sejfović krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija;

Dževad Hazić krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija;

Igor Buzov krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija;

- Amir Ibrahimi krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda;

- Igor Miloš krivično djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i  krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija;

Nikola Simić, krivično djelo protuzakonito oslobođenje osobe lišene slobode;

Mirza Fazlić, krivično djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda;

Sanjin Borčak,  krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Nakon što je pročitana optužnica na današnjem ročištu, Sejfović i ostali optuženi rekli su kako su shvatili tekst optužnice, te su Sejfović i Hazić rekli kako će dokazati da nije bilo organizirane grupe.

U nastavku glavnog pretresa Tužilaštvo KS-a najavilo je da će ispitati 36 svjedoka i 9 vještaka, te priložiti oko 200 materijalnih dokaza. 

Odbrana optuženih nije željela iznostiti uvodna izlaganja, te je istakla kako će u nastavku glavnog pretresa eventualno iznijeti svoje dokaze i saslušati svjedoke.

Na narednom ročištu bit će saslušani svjedoci Rastoljac Ljeposava i Karić Muhamed.

 

Podsjećamo, protiv Amela Sejfovića vodi se i drugi predmet na Kantonalnom sudu u Sarajevu. Naime, on je u zatvoru zbog optužbi za pljačku Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža 5. novembra 2015. godine kada je prilikom pucnjave smrtno stradao biciklista Kemo Bašić.

U optužnici koja je potvrđena 28. aprila 2016. godine u Tužilaštvu KS-a, a kojom se Sejfović tereti za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke,navodi se kako su pljačku isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović.

Prilikom pljačke banke na Ilidži, Sejfović i ostali su udarali radnike, te su ih natjerali da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300 hiljada maraka. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije