Amel Sejfović i drugi osuđeni na 26 godina zatvora

E. H.
Amel Sejfović i drugi osuđeni na 26  godina zatvora
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović
Nakon gotovo dvije godine suđenja u slučaju pljačke Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža i ubistva bicikliste Keme Bašića, Amel Sejfović i drugi osuđeni su na 26 godina zatvora.

Riječ je o prvostepenoj presudi Kantonalnog suda u Sarajevu, koju je izrekla predsjedavajuća Sudskog vijeća Žana Knežević.

Amel Sejfović, Alma Sejfović i Arif Hajradinović osuđeni su na 26 godina zatvora, dok je Anel Hajrović oslobođen optužbi.

Amel Sejfović osuđen je na 14 godina i 6 mjeseci zatvora, Arif Hajradinović na 8 godina i 6 mjeseci, te su osuđeni za teško krivično djelo protiv sigurnosti i imovine, dok je Alma Sejfović osuđena na tri godine zatvora za razbojništvo.

Također, sud je odlučio prema imovinskom zahtjevu oštećene Raiffeisen banke da Hajradinović, te Sejfović Alma i Amel moraju, sporazumno, vratiti otuđeni iznos od 284.316 KM ovoj banci.

"Alma Sejfović je trebala odgovarati kao pomagač i u tom slučaju bi bila oslobođena", rekao je nakon izricanja presude njen advokat Omar Mehmedbašić.
 
Kada je riječ o ostalim optuženim u ovom slučaju oni su oslobođeni optužbi Tužilaštva KS-a za saučesništvo u pojedinim tačkama optužnice. Tako je Nizama Beširević oslobođena za optužbe da je učestvovala u kupovini vozila kojim je izvršena pljačka, Haris Hajrović oslobođen optužbi za skrivanje jednog od počinioca krivičnog djela Razbojništvo, te Goran Šakota oslobođen za optužbe da je od 6. novembra do 11. decembra 2015. godine sakrivao Arifa Hajradinovića, nakon počinjene pljačke.
 
"Ovo je prvostepena presuda, suvišno je komentirati bilo šta. Kada je riječ o samoj optužnici, odnosno o dijelu teško ugrožavanje sigurnosti ljudi i imovine, vjerovali smo da ćemo dokazati da zrno kojim je Kemo Bašić pogođen poticala iz oružja optuženih. Mi smo očekivali ove sankcije, ali ja sam optimista", rekao je Sejfovićev advokat Muhidin Kapo koji smatra da je sudsko vijeće posrnulo pred brojnim pritiscima u ovom slučaju.
 
Podsjećamo, pljačka Raiffiesen banke u naselju Ilidža dogodila se 5. novembra 2015. godine, kada je organizirana skupina iz ove poslovnice ukrala blizu 300.000 KM. Prilikom ove pljačke dogodilo se i ubistvo, a stradao je biciklista Kemo Bašić.

Vrlo skoro članovi organizirane skupine su uhapšeni, a među njima se nalazio i Amel Sejfović, koji je u javnost postao posebno poznat nakon bjekstva iz Kazneno-popravnog zavoda Miljacka u Sarajevu. On se tada u bjekstvu nalazio osam dana, nakon čega je uspješnom policijskom akcijom uhapšen u blizini Visokog, o čemu možete detaljnije čitati pod naslovom Uspješna policijska akcija / Uhapšen Amel Sejfović u Visokom.

U optužnici za pljačku banke i ubistvo Keme Bašića, koja je potvrđena 28. aprila 2016. godine u Tužilaštvu KS-a, a kojom se Sejfović tereti za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke, navodi se kako su pljačku isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović.

Prilikom pljačke banke na Ilidži, Sejfović i ostali su udarali radnike, te su ih natjerali da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300 hiljada maraka. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire. Cijeli snimak pljačke možete pogledati pod naslovom Sarajevo / Objavljeni snimci: Kako su Amel Sejfović i ostali opljačkali banku na Ilidži.

Protiv Sejfovića se na Kantonalnom sudu u Sarajevu vodi i postupak za bijeg iz KPZ Miljacka. I u ovom postupku na nedavnim ročištima otkriveni su brojni detalji, od načina na koji je Sejfović pobjegao, do njegovih pomagača i koliline novca koja je uložena u ovo bjekstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije