Suđenje Sejfoviću: Hrvao se sa zatvorenicima pa pobjegao iz KPZ-a

Radiosarajevo.ba
Suđenje Sejfoviću: Hrvao se sa zatvorenicima pa pobjegao iz KPZ-a
Muhamed Karić i Ljeposlava Razdoljac, zatvorski policajaci u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo, danas su u sarajevskom Kantonalnom sudu svjedočili na suđenju Amelu Sejfoviću i ostalima.

Oni se terete za planiranje i izvođenje njegovog bijega iz KPZ-a u septembru prošle godine. Muhamed Karić je 3. septembra, kada je Sejfović pobjegao iz KPZ-a, radio kao šef smjene.

Kazao je da je prema rasporedu tog dana bio glavni dežurni u Zavodu.

Objasnio je ko je od kolega bio zadužen za koji sprat i ulaz, te kazao kako na kapiji broj dva, koja izlazi prema garaži Jadranka, tog dana niko nije radio.

"To nije ništa neuobičajeno jer nam nedostaje ljudi. Ranije je to bilo jedno od ogovornijih radnih mjeta, gdje su radile iskusnije kolege, nebitno da li je vikend, praznik ili noćna smjena. Međutim, godinu unazad na tom mjestu niko nije radio, iako se znalo desiti da i tu neko bude”, kazao je Karić.

Prema riječima svjedoka, njegova kancelarija je bila na trećem spratu, a za četvrti i peti su bili zaduženi po jedan kolega, dok su trojica izvodila zatvorenike i pritvorenike u šetnju.

Praksa je, kako je kazao, bila takva da se ta šetnja svaki dan pomjera za jedan sat unaprijed, tako da su pritvorenici unaprijed znali kada će kojeg dana ići da šetaju.

“Ja sam oko 14 sati bio na četvrtom spratu, na kojem se nalazi i stacionar. Taj dan je bio Bajram, te smo mi uposlenici malo sjedili i družili se. Osim toga, bila je i nedjelja, pa nije bilo pretjeranog posla i vanjskih aktivnosti, a posljednju godinu, kako sam već kazao, atmosfera je bila prilično opuštena i nije se radilo onoliko koliko sam ranije navikao”, kazao je svjedok.

Dodao je kako je Sejfović "izbacio" signal na trećem spratu iz ćelije u kojoj je boravio, pa je on sišao sprat niže da vidi šta mu treba.

“Tražio mi je da izađe u ambulantu. Pozvao sam kolege na četvrtom spratu i pitao ima li ko u ambulanti. U međuvremenu je izašao medicinski tehničar i rekao da nema niko i da Sejfović može doći. Praksa je bila da prilikom odlaska u ambulantu sa pritvorenikom mora biti pratnja, ali se to sve promijenilo. Bilo je samo da se završi posao, jer smo bili u manjku ljudi, te su oni nerijetko znali i sami otići do ambulante”, ispričao je Karić.

Prema riječima svjedoka, on je na četvrti sprat došao sa Sejfovićem, koji se tu pozdravio sa njegovim kolegama i jedni drugima su čestitali Bajram.

“Bila su nas trojica, Mladen Kraljević, Emir Karić i ja. Sejfović se tu zadržao nekoliko minuta. On i Emir su jedan drugome pokazivali mišiće, malo se naguravali, odmjeravali snage i hrvali. Takve stvari se između pritvorenika i stražara, kako sam čuo, dešavaju, ali sam ja to prvi put vidio. Nakon hrvanja su bili malo zadihani, pa su sjeli. Dolazili su i drugi, među njima i Simić. On je rekao Sejfoviću kako je sada njegova šetnja, na šta mu je ovaj odgovorio da je svakako pošao u ambulantu, te su otišli. Sejfović se u ambulanti zadržao kratko i nije rekao zašto ide. Nije bilo neuobičajeno da neko od njih traži da ide u stacionar zbog terapije ili samo da se izvaga”, rekao je Karić, dodavši da su unutra bili sami Sejfović i tehničar Igor Miloš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije