Amel Sejfović i ostali se izjasnili da nisu krivi za bjekstvo iz KPZ Miljacka

E. H.
Amel Sejfović i ostali se izjasnili da nisu krivi za bjekstvo iz KPZ Miljacka
Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu danas je održano novo ročište u predmetu Amel Sejfović i ostali, na kojem su se optuženi za bjekstvo Amela Sejfovića iz Kazneno-popravnog zavoda Miljacka 3. septembra 2017. godine izjasnili o krivnji.

Tada je organizirana velika potjera za odbjeglim Sejfovićem, koji je ponovo uhapšen osam dana nakon bijega, a zbog ovog incidenta uhapšeno je ukupno deset osoba, od čega četiri zaposlenika KPZ Miljacka. 

Na današnjem ročištu Amel Sejfović, Dževad Hazić, Amir Ibrahimi, Miloš Igor, Nikola Simić, Mirza Fazlić, protiv kojih je potvrđena optužnica Tužilaštva KS-a zbog bjekstva Sejfovića iz zatvora, izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Ročištu nisu prisustovali Sanjin Borčak i Igor Buzov.

U ovom predmetu Amel Sejfović je optužen za krivična djela bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Igor Buzov, Igor Miloš i Dževad Hazić optuženi su da su izvršili krivična djela omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, dok su Nikola Simić, Mirza Fazlić i Sanjin Borčak optuženi za krivično djelo protuzakonito oslobođenje osobe lišene slobode, odnosno omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Podsjećamo, Sejfović je 3. septembra iskoristio vrijeme šetnje i boravka u zatvorskoj ambulanti da pobjegne iz KPZ-a Sarajevo, a u dijelu zatvora  gdje se dešavao incident bila su prisutna dva zatvorska čuvara. U jednog od zatvorskih čuvara Sejfović je uperio pištolj i naredio čuvarima da otvore vrata, a potom je počeo pucati po zatvoru.

Nakon toga, Sejfović je pobjegao u nepoznatom pravcu te su narednih dana stotine policajaca tragale za njim širom srednje Bosne, da bi na kraju bio lociran i uhapšen 11. septembra u koritu rijeke Fojnice, u blizini Visokog. Potom je i optužen da je organizirao kriminalnu grupu koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.

On se u zatvoru odranije nalazio zbog optužbi za pljačku Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža, 5. novembra 2015. godine, kada je prilikom pucnjave smrtno stradao biciklista Kemo Bašić.

U optužnici koja je potvrđena 28. aprila 2016. godine u Tužilaštvu KS-a, a kojom se Sejfović tereti za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke,navodi se kako su pljačku isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović.

Prilikom pljačke banke na Ilidži, Sejfović i ostali su udarali radnike, te su ih natjerali da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300 hiljada maraka. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije