Odblokirana deponija: Na Uborku privremeno odlaganje otpada iz Mostara, a šta poslije

Fena
Odblokirana deponija: Na Uborku privremeno odlaganje otpada iz Mostara, a šta poslije
Foto: Anadolija / Ilustracija

Mještani okupljeni oko Inicijative "Jer nas se tiče" odblokirali su u nedjelju deponiju na Uborku kod Mostara, zbog čije su blokade mostarske ulice već danima zatrpane smećem.

"Ne možemo dopustiti da svi građani Mostara i okoline nastave ispaštati zbog nesavjesnog gradonačelnika i nerada nadležnih koji se nisu pobrinuli za smeće na ulicama, za razliku od drugih općina", naveli su iz Inicijative na svojoj Facebook stranici.

Ističu kako su isključivo zbog građana Mostara i okolnih naselja odlučili privremeno dozvoliti odlaganje otpada na deponiji na Uborku.

"Sada očekujemo hitno uključenje kantona i Federacije koje je i obećano, te potpisivanje naših realnih zahtjeva u što kraćem roku. U slučaju izostanka njihove reakcije i potpisivanja zahtjeva, bit ćemo primorani ponovo blokirati nelegalnu deponiju na Uborku", upozoravaju iz Inicijative i napominju kako će nastaviti s mirnim okupljanjima ispred deponije na Uborku, bez blokade.

Podsjećamo, zbog blokade odlagališta komunalnog otpada na Uborku smeće s mostarskih ulica ne odvozi se od 22. februara.

Mještani i aktivisti već godinama traže sanaciju i zatvaranje deponije na Uborku. Oni tvrde kako je kapacitet odlagališta davno premašen, traže njegovu sanaciju i pronalazak nove lokacije za odlagalište.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije