"Hladno je, ali se mora izdržati": Mostarci opet blokirali deponiju Uborak

Anadolija
"Hladno je, ali se mora izdržati": Mostarci opet blokirali deponiju Uborak

Građani sjevernih mostarskih naselja ponovo su blokadom saobraćajnica spriječili dovoz i istovar smeća na deponiju Uborak, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ovaj korak odlučili su se nakon što predstavnici nadležnih institucija nisu odgovorili na njihove upite koji su se odnosili na novu lokaciju za deponiju u ovom dijelu zemlje.

Predsjednik Udruženja građana "Jer nas se tiče" Omer Hujdur rekao je da je ovo jedini način da vladajuće strukture natjeraju da rade svoj posao kada je riječ o Uborku, te da do jučer nije bilo novosti o ispitivanjima i provjerama šest novih potencijalnih lokacija.

"Ostajemo tu vjerovatno cijeli dan. Okupili smo se u nešto većem broju, jer zaista drugog puta do rješenja ovog problema nema. Vidite da nas čim se povučemo svi ignorišu i odmah prestaju da rade. Hladno je i zbog toga je teže, ali se mora izdržati", izjavio je Hujdur.

Njegov kolega Nijaz Hodžić konstatovao je da vladajuće strukture ne vode računa o građanima i njihovim životima. Smatra da bi nedavni snimak sa deponije koji se pojavio na društvenim mrežama, da je sreće, odmah rezultirao stopiranjem deponovanja na ovoj lokaciji.

"Ne znam šta im je nakon onog snimka potrebno još kazati? O novoj lokaciji oni očigledno ne razmišljaju. Nisu našli za shodno ni da sjednemo i razgovaramo. Ministrica Edita Đapo obećala je da bi se do kraja naredne sedmice trebalo sjesti", kazao je Hodžić.

Podsjećamo, aktivisti i građani na sjeveru Mostara nezadovoljni odnosom vlasti prema deponiji koja im ugrožava život, po prvi put su dovoz smeća blokirali u junu prošle godine. Tokom desetodnevne blokade grad je zatrpan otpadom, nakon čega je potpisan sporazum sa predstavnicima vlasti o budućim koracima među kojim je navedeno i iznalaženje nove lokacije.

Šest mjeseci kasnije, nakon što je Ministarstvo okoliša FBiH u međuvremenu odbilo zahtjev za izdavanjem okolinske dozvole Javnom preduzeću Deponija Mostar, građani su smatrajući da deponija time više nije legalna, ponovo spriječili dovoz koji je istovremeno naložen odlukom Federalne vlade i to zbog općeg dobra.

Nakon pet dana policija je primjenila silu i spriječila istovar smeća, otkada patrole danonoćno omogućavaju ulaske teretnim vozilima komunalnih preduzeća u krug deponije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije