Dogovoreno šest potencijalnih lokacija za izmještanje deponije s Uborka

Radiosarajevo.ba
Dogovoreno šest potencijalnih lokacija za izmještanje deponije s Uborka
Foto: Facebook / Jer nas se tiče

Šest je lokacija koje bi mogle zamijeniti postojeću mostarsku javnu deponiju smještenu na Uborku nadomak grada, kazali su predstavnici građanske inicijative „Jer nas se tiče“, nakon današnjeg sastanka Stručne komisije održanog u mostarskoj Vijećnici.

Kako su naveli, na zahtjev Gradske službe, lokacije neće biti objavljene u javnosti dok se vrši ispitivanje njihove adekvatnosti.

„Nadamo se da će se proces ispitivanja maksimalno ubrzati, obzirom da su kapaciteti na trenutnoj lokaciji već davno popunjeni. Deponiji više nije mjesto na Uborku i zbog svog štetnog utjecaja na zdravlje ljudi i okolinu, hitno se mora izmjestiti i sanirati!“, poručili su iz inicijative Jer nas se tiče i na svom Facebook profilu.

Istakli su da ujedinjeni i uporni građani ostaju ispred deponije i nastavljaju borbu za zdravlje svih građana.

Podsjetimo, građani koji žive uz deponiju u Uborku duže od sedam mjeseci traže njeno zatvaranje.

Od 4. decembra su 24 sata dnevno pred deponijom i skreću pažnju na problem. Situacija se zakomplikovala nakon što je sredinom prošle godine u javnost iznesena informacija da se na deponiju odlaže mulj koji sadrži opasnu materiju piralen. Deponiji je istekla i okolinska dozvola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije