Protest na Uborku: Broj karcinoma raste, vlast nije u stanju saslušati nas

Anadolija
Protest na Uborku: Broj karcinoma raste, vlast nije u stanju saslušati nas
Foto: Anadolija / Sa protesta

Građani Mostara koji naseljavaju sjeverno gradsko područje ne odustaju, pa su se tako i danas okupili kako bi protestirali zbog deponije na Uborku. 

Naime, borba za zdrav život i izmještanje deponije na novu lokaciju traje od juna prošle godine, a intezivirana je otkako deponija Uborak pravosnažno nema okolinsku dozvolu 4. decembra.

Od tada traju blokade, a posljednja je organizovana u srijedu, a danas je ponovnim mirnim okupljanjem odaslana poruka da predaje i povlačenja nema. Građane i aktiviste nije spriječila ni kiša koja danas pada u Mostaru.

Sa protesta - undefined

Foto: Anadolija: Sa protesta

Okupljanja pored deponije nedjeljom postala su tradicija s krajem prošle godine. Osim što se okupljaju, građani svakog puta trude se biti kreativni, pa su nakon koncerta polaznika Rock škole i turnira u malom fudbalu danas organizovali izložbu likovnih radova najmlađih građana naseljenih u blizini deponije.

Podsjećamo, u petak je građane i aktiviste kod ulaza u deponiju posjetio ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson. Građani su kasnije na društvenim mrežama poručili da je ambasador došao prije nego ijedan bh. zvaničnik.

Predsjednik Inicijative “Jer me se tiče“ Omer Hujdur zahvalio je Nelsonu na posjeti i želji da se uključi u rješavanje problema, ističući da pomalo nevjerovatno zvuči da je posjetio građane prije nego ijedan domaći zvaničnik.

“Podržao nas je i obećao da će se zalagati da se pitanje riješi što je moguće prije. Našao je vremena i shvatio kao obavezu doći ovdje i saslušati nas za razliku od lokalnih političara koji nemaju spoznaju, nisu se za 40 dana udostojili doći, niti su imali vremena za to“, rekao je Hujdur.

Sa protesta - undefined

Foto: Anadolija: Sa protesta

Njihova borba, ističe, ne prestaje. Zahtjevi koje su postavili pred vladajuće strukture su minimum u ovom trenutku.

“Moramo zaštiti porodice i nas same, ali i ostale građane Mostara. Svi su ugroženi. Želimo razgovarati sa nadležnima. Zahtijevat ćemo samo da se deponija ne širi ka stanovništvu. To je najmanje što oni mogu učiniti. Mi, dakle, ne tražimo da se deponija već danas zatvori. Također, sve je manje komunikacije i sa ministricom okoliša i turizma FBiH Editom Đapo. U Ministarstvu okoliša i turizma FBIH nas, čini se, izbjegavaju. Dobili smo informaciju da je uvažena ministrica kazala da deponija na ovoj lokaciji više nikada neće dobiti okolinsku dozvolu“, dodao je Hujdur.

Nusret Džeko poručio je da će se građani kod Uborka okupljati sve dok se deponija ne izmjesti sa ove lokacije.

“Da li je to mjesec ili godina, nas ne interesuje. Ustrajat ćemo. Dat ćemo maksimum koji možemo da ovo zlo ode odavde. Podsjećam, svaki smrtni slučaj u posljednje vrijeme posljedica je karcinoma. Mi ćemo se, stoga, boriti svim raspoloživim sredstvima. Vlast neka problem riješi kako zna, ali mi odavde ne idemo“, poručio je Džeko.

Svi prisutni prije nego što su došli na plato posjetili su obližnji montažni objekat u kojem su izloženi radovi najmlađih građana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije