Policija počela deblokadu deponije Uborak

Radiosarajevo.ba
Policija počela deblokadu deponije Uborak
Foto: Facebook / Deblokada deponije

Mostarska policija jutros se sprem da nasilno ukloni građane koji već par dana blokiraju odlaganje smeća na Regionalnu deponiju Uborak.  

Deponija se nalazi u naselju Vrapčići sjeverno od Mostara, a od protekle srijede ostala je bez okolnske dozvole. Nakon što nadležne institucije nisu učinile ništa, građani su sami blokirali deponiju i traže od vlasti da iznađu rješenje za problem odlaganja smeća u gradu Mostaru.

Policija je, kako piše Bljesak.info, jutros namjeravala nasilno uklonitimještane s ulaza na deponiju kako bi kamioni komunalnih službi mogli početi odvoziti smeće sa gradskih ulica na ovu deponiju bez okolinske dozvole.

Građani su rekli kako policiji neće praviti nikakve probleme ali kažu kako je zakon na njihovoj strani. Nedavno je Vlada FBiH preporučila Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da prati dosadašnje propisane mjere iz okolinskedozvole, ali i da se ne prekida odlaganje komunalnog otpada na Uborku zbog javnog interesa. 

Kako je za Radiosarajevo.ba kazao Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK, policija poduzima mjere iz svoje nadležnosti kako bi deponija bila deblokirana. Kako je rekao, ta aktivnost je u toku.  On nije mogao potvrditi informacije da neki građani sprječavaju deblokadu vezanjem lancima za kapiju. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije