Propao sastanak o rješavanju problema u Uborku

B. T.
Propao sastanak o rješavanju problema u Uborku
Foto: Bljesak.info / Policija upotrijebila silu

Današnji sastanak o problematici odlaganja otpada na deponiji Uborak, a koji je održan u Gradskoj upravi, okončan je bez konkretnih zaključaka.

Kako je poslije sastanka kazala Radmila Komadina, glavna savjetnica mostarskog gradonačelnika, nisu se pojavila dva kantonalna, te Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma Federacije BiH, a umjesto njih pojavili su se njihovi predstavnici.

„Razgovarali smo sa svim argumentima, vidjeli smo da zaista ima problema što se tiče rada deponije, da su ti problemi eksalirali. Grad je Mostar je zagovornik ideje da trebamo pokušati da iznađemo problem, ali danas nije bilo ministara, nema ni gradonačelnika iz poznatih razloga, pa nismo donijeli značajnije zaključke. Dogovorili smo se da se što prije organizira novi sastanak“, kazala je Komadina.

Omer Hujdur iz Inicijative građana Jer nas se tiče kazao je da je nepojavljivanje ministara neozbiljno. Ponovio je da danas nisu mogli donijeti zaključke, jer nije bilo pravih sagovornika.

"Na sastanku su bili predstavnici, a ne „prave adrese“, koje trebaju odgovoriti na ovo pitanje“, kazao je Hujdur.

Upitan kada bi mogao biti sljedeći sastanak, on je kazao „da će to završiti najkansije do ponedjeljka“.

„Nama se žuri, nama je potrebna hitna rekacija, hitno rješenje, nadam se da će biti što prije“, dodao je on, objašnjavajući da mještani neće preststi sa protestom sve dok ne dobiju pismenu garanciju.

Kantonalni ministri nisu se pojavili na sastanku zbog sjednice Vlade tog kantona.

Drama u Mostaru: Specijalci silom uklanjaju mještane, intervenirala Hitna!

Napeta situacija vlada pred deponijom Uborak, stigli kamioni sa smećem, policajci napravili kordon između kamiona i demonstranata (FOTO)


Upitana za razloge nedolaska na sastanak, ministrica Đapo u kratkoj izjavi za Radiosarajevo.ba kazala je da je odustala nakon što je čula da neće doći ni njene kolege ministri iz HNK, pa je poslala saradnika, koji joj je prenio da je sastanak „išao u dobrom smjeru“.

Inače, iz inicijative Jer nas se tiče, u međuvremenu su se oglasili povodom saopćenja Centra za za socijalni rad Grada Mostara, iz kojeg su kazali da je korištenje djece na protestima u Uborku kršenje dječijih prava.

„Pozivamo Centar za socijalni rad Grada Mostara da se javno oglasi i po pitanju ostalih problema s kojima se maloljetna djeca susreću, počevši od uličnog prosjačenja do sve više rastućeg maloljetničkog nasilja, u protivnom smatrat ćemo ovaj istup kao već drugo u nizu spinovanje fokusa javnosti sa pravog problema, jer donositi i javno iznositi zaključke na temelju paušalnih informacija iz medija odaje krajnje neprofesionalan pristup“, navode iz Inciijative Jer nas se tiče.

S ciljem zaštite ne samo maloljetne djece nego i svih građana Mostara pozivaju Centar da obiđu lokalitet deponije i uvjere se čemu je više od 1.000 djece u radijusu tri kilometra svakodnevno izloženo.

„Priče o tome da su to djeca nastanjena u kućama tik uz deponiju su sada već reciklirana priča (za razliku od otpada sa deponije) koja nema uporište u istini nego su svojevrsni primjer kretanja linijom manjeg otpora vjerojatno iz razloga jer je tako lakše i jer tako možemo nastaviti (ne)raditi. Deponija je ogolila surovu stvarnost, zagrebalo se ispod površine, i evo čuda uspavani narod našeg grada probudio se iz hibernacije, ostaje dilema jesmo li u hibernaciju pali od smrada ili smo zbog smrada iz iste sada probuđeni“, navode iz Inicijative.
U post scriptumu navode kako je svaka podudarnost između osnivača i vlasnika deponije i Centra za socijalni rad je slučajna“.

„Smatramo da bi se Centar oglasio isto tako i da mu osnivač nije Grad Mostar“, zaključuju iz Inicijative Jer me se tiče.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije