Odbili inicijativu: Ko je bio protiv da parlamentarci ostanu bez plaće kada ne rade

M. R. S.
Odbili inicijativu: Ko je bio protiv da parlamentarci ostanu bez plaće kada ne rade
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatila inicijativu da se državnim parlamentarcima, inače najplaćenijim u regionu i šire, ne isplaćuju plaće za mjesece u kojim uopće ne zasijedaju.

"Uopće niko nije ni raspravljao nego su samo glasali. Iz SNSD-a i HDZ-a BiH su bili protiv", kazao je za Radiosarajevo.ba Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA, koji je uputio ovu inicijativu.

Istakao je da ovo pokazuje koliko je onima koji su bili protiv stalo i do države i do mišljenja naroda. 

"U vrijeme pandemije nemaju ni socijalnu osjetljivost. Šta više reći", dodao je Mehmedović.

Ipak, naglasio je da je njegova inicijativa prihvaćena na sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma, koja je, dodao je, nadležna.

"Nije još sve izgubljeno. Nadam se da će proraditi svijest kod zastupnika i da ćemo sačuvati dignitet Parlamenta. Optimističan sam da ćemo imati dovoljno ruku da ovo prođe u Parlamentu", kazao je Mehmedović.

Podsjetimo, inicijativom se traži izmjena odluke Zajedničke komisije za administrativne poslove u smislu da se poslanicima, dok traje blokada rada Predstavničkog doma, obustave isplate plaće za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svim poslanicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasjedanju.

Također, ovom inicijativom potiče se Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima bi se ova oblast u ovakvim slučajevima precizno definirala'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije