Dvije godine od ubistva: Odata počast policajcima Adisu i Davoru

2
Radiosarajevo.ba
Dvije godine od ubistva: Odata počast policajcima Adisu i Davoru
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Odata počast, Sarajevo

U Sarajevu su danas ispred spomen-obilježja na Alipašinom Polju obilježene dvije godine kako su policajci Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni tokom izvršavanja svojih zadataka. Njihove ubice još nikada nisu pronađene.

Ovom događaju su prisustvovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te ministar MUP-a KS Ismir Jusko.

On je podsjetio da izvršioci ovog čina još uvijek nisu izvedeni pred lice pravde.

Ipak, kako je rekao, slučaj bi trebao biti riješen prije ili kasnije.

Tuga se ne smanjuje

Predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik je u današnjem saopštenju izrazio porodicama izrazio suosjećanje.

"Tuga za ubijenim policajcima se ne smanjuje. Njihove porodice, kolege prijatelji i cjelokupna javnost i dalje očekuje odgovore na brojna pitanja o ovim svirepim ubistvima iza kojih, prema do sada dostupnim informacijama, stoje dobro planirana i uhodana kriminalna grupa čija zlodjela sežu van Kantona Sarajevo, Evrope i još šire”, poručio je on.

Adis i Davor su 26. oktobra 2018. godine u patroli zatekli nekoliko osoba koje su pokušale da ukradu vozilo u ulici Geteova do broja 1 u sarajevskom Alipašinom polju. Radili su ono što su najbolje znali, krenuli su da zaustave razbojnike u njihovoj zloradnoj nakani, a oni su im uzvratili – vatrom.

Adis i Davor izrešetani su iz automatske puške i ostali su ležati na zemlji dok su se njihove ubice odvezle u nepoznatom pravcu.

Do dolaska ekipe hitne pomoći, još je samo Davor davao znakove života, ali je nažalost, tog jutra sa KCUS-a došla vijest da je i on uslijed zadobivenih povreda, ispustio svoju časnu dušu.

Zbog ubistva je pod istragom više osoba

Pored MUP-a KS koji je nosilac aktivnosti u istrazi, kroz razmjenu operativnih saznanja, provjere, saslušanja, analize i vještačenja, ostvarena je saradnja i sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Upravom za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Federalnom upravom policije.

"Ostvarena je saradnja i sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom u razmjeni podataka", saopćeno je iz Kantonalnog Suda Sarajevo prije nekoliko dana.

Do sada je u ovom predmetu poduzeto više od hiljadu radnji dokumentiranja i dokazivanja. Pa je tako saslušano i ispitano oko 300 osoba.

Kako su naveli, naređena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine.

Zbog eventualnih saznanja i informacija o krivičnom djelu ubistva, poligrafski je testirano 39 osoba. Izuzeto je oko 100 videonadzora koji su vještačeni.

"Upućeno je više zahtjeva INTERP-u i EUROPOL-u, potom, ostvarena saradnja sa osam država i to; SAD, Kanada, Njemačka, Velika Britanija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora. Dakle, predmet ubistva sarajevskih policajaca prioritet je u radu Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova KS. O konačnoj tužilačkoj odluci, informirat ćemo javnost", saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije