Čampara zatražio da policajci nose kamere na uniformi zbog korupcije

3
Radiosarajevo.ba
Čampara zatražio da policajci nose kamere na uniformi zbog korupcije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Aljoša Čampara

Aljoša Čampara, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, danas je na sjednici Skupštine KS uputio inicijativu da bude izvršena nabavka mini kamera koje bi policajci nosili na uniformama.

Istakao je da će se time poboljšati stanje u policiji, s obzirom na to da ima dosta prijava građana na ponašanje pojedinih policajaca, posebno saobraćajnih.

Dodao je da je poboljšanje standarda prioritet.

Čampara je naglasio i da je za korupciju potrebno dvoje, pa bi se nošenjem ovih mini kamera doprinijelo većoj zaštiti samih policajaca od neosnovanih optužbi i lažnih prijava za korupciju.

"Građani koji eventualno ponude mito bit će procesuirani", dodao je Čampara. 

Kazao je da se s korupcijom u policiji neophodno boriti svim snagama.

"Usvajanjem ove inicijative doprinijelo bi se efikasnosti u borbi protiv korupcije i dokazivanju istine", rekao je Čampara.

Zanimljivu inicijativu imala je i zastupnica Naroda i pravde Danijela Kristić, koja je zatražila ponovno uvođenje moratorija na zapošljavanje u institucijama Kantona Sarajevo.

Inače, zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo će po hitnom postupku razmatrati prijedlge izmjena zakona o policijskim službenicima i o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo.

Predlagač zakona, ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko ranije je kazao da su uradili detaljnu analizu i elaboraciju predloženih zakona, koji su izuzetno važni za efektivniji i efikasniji rad policijskih službenika na terenu, posebno jer se oni tokom svog rada svakodnevno susreću sa sigurnosnim izazovima.

Zastupnici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih, kojim je definisano nekoliko izmjena i dopuna čiji je cilj otkloniti određene nedostatke koji su utvrđeni pri implementaciji ovog zakona.

Zastupnici će, između ostalog, razmatrati i odluku o prihvatanju zaduženja kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Projekat „Javni prevoz Sarajevo Dio 3“ u iznosu do 10 miliona eura. Projekat predviđa kupovinu novih tramvaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije