... / Damir Marjanović kritikovao novu naredbu Kriznog štaba: Sad je stvarno dosta

18. 09. 2020. u 22:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 957

Damir Marjanović, profesor genetike i bioinžinjeringa i zastupnik u Skupštini Kantoan Sarajevo, oštro je reagirao na novu naredbu Kriznog štaba FBiH, koja se odnosi na rad na fakultetima.

"E pa sada je stvarno dosta. Dakle ovako: može nargila, svadba, pivo i kafa, ali 'uz striktno i kontinuirano pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju COVID-19' i to 'samo do 23:00', a 'svi oblici nastave na fakultetima, kao i ostale poslovne aktivnosti (konsultacije sa studentima, ispiti, sjednice nastavnog vijeća i sl.), gdje god je to moguće, trebaju održavati na daljinu primjenom informatičko-komunikacijske tehnologije (on-line nastava, putem konferencijskih poziva, e-maila, Skype-a i sl.)'.

Znači možeš biti u kafani pa makar i do 23:00, a na fakultetu nikako ne bi 'trebali'!

To je vjerovatno zato što se posjetitelji ugostiteljskih objekata u pravilu ponašaju odgovornije od profesora, asistenata i studenata!

Uzgred, učinkovite su ove 'naredbe', napisane baš tako da ih se jednostavno ne može prekršiti jer bi ih se većinom 'trebali' pridržavati. Standardno izbjegavanje odgovornosti, karakteristično za naše 'savjetodavce' koji nisu nadležni za provedbu vlastitih savjeta!", napisao je Marjanović na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva sagledao je kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu i Preporuke koje će se primjenjivati od subote 19. septembra.

Novom Naredbom ranije donesene opće mjere produžene su za narednih 14 dana, a donesena je i nova koja se odnosi na rad fakulteta u smislu da se primjenjuje online nastava gdje je god to moguće.

KOMENTARI (7)