BiH / Od ministarstva do zatvora: Krah Lijanovića, moćne porodice mesara iz Hercegovine

18. 01. 2018. u 19:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 45

Vijest o potpunom padu Jerka Ivankovića Lijanovića, nekada moćnog poduzetnika i političara iz Širokog Brijega, odnosno o njegovoj osudi na devet godina zatvora zbog reketarenja poljoprivrednika iznenadila je javnost u BiH prije nekoliko dana.

Ova vijest iznenadila je i regionalnu javnost, budući da je Lijanović prvostepenom presudom osuđen zbog prekršaja počinjenih za vrijeme dok je bio ministar, a posebno su se hrvatski mediji zainteresirali za njegovu sudbinu. Zbog toga je i Tportal načinio analizu uspona i pada porodice Lijanović.

Jerko Ivanković Lijanović istaknuti je pripadnik poznate obitelji Lijanović, u čijem je vlasništvu bio istoimeni mesno-prerađivački div čiji su se proizvodi rado konzumirali i u Hrvatskoj. Iako su u veliku kompaniju izrasli uz skute HDZ-a, posebno su poznati kao finansijeri kampanje nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Poslovno carstvo Lijanovića uništile su brojne afere i sudski procesi, a Stipe (mlađi) Ivanković Lijanović u razgovoru za Jutarnji list prije dvije godine rekao je kako je krah počeo ulaskom obitelji u politiku. Slično je izjavio i Jerko kada je objavio prodaju pogona nekadašnje Mesne industrije Lijanović, poručivši da se u BiH nemoguće baviti biznisom ako si u politici.

Foto: NSRZB - undefined

"Radom u boljitak" u krah

Naime usko uz obiteljsko ime veže se djelovanje Narodne stranke Radom za boljitak, čiji je predsjednik Mladen Ivanković Lijanović, a unutar čije kvote je Jerko Ivanković Lijanović obnašao dužnost zamjenika premijera i ministra poljoprivrede u entitetskoj vladi koju je prevodila Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH). Zadatak stranke je bio postati alternativa HDZ-u BiH na područjima na kojima žive Hrvati. Navodno je osnovana uz američko pokroviteljstvo preko ambasade u Sarajevu. Od četvorice braće Lijanovića, dvojica, Jerko i Mladen, uključila su se u politiku, a druga dva, Slavo i Jozo, nastavili su upravljati porodičnom kompanijom. Uz njihovo ime često su se vezale i kolale priče o kupovini glasova.

Presuda nije pokolebala Jerka Ivankovića te je netom nakon izricanja presude izjavio kako mu je žao što je sudsko vijeće izvelo zaključak na osnovi neistina i lažnih svjedočenja, za koja je ustvrdio da su plaćana po 50.000 KM. Političke ambicije još nije izgubio i tvrdi da se radi o zavjeri koja je osmišljena kako bi se onemogućilo stranci da pobijedi na izborima 2014. godine. Nepravomoćna presuda ga neće zaustaviti, kazao je Jerko Ivanković Lijanović, da pravdu istjera do kraja i da se kandidira na narednim općim izborima za člana Predsjedništva BiH.

Propali poduzetnik i političar nepravomoćno je osuđen za zloporabu položaja dok je bio ministar zbog nezakonite dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzlanskog kantona i drugih dijelova Federacije BiH u razdoblju od 2011. do 2014. godine. Prema navodima iz optužnice, Ivanković Lijanović i drugi pripadnici kriminalne skupine "reketarili" su poljoprivrednike uvjetujući odobravanje poticaja zahtjevom da im vrate dio dodijeljenih novčanih sredstava. Jerku Ivankoviću Lijanoviću se s još dvojicom braće, Slavom i Jozom, tadašnjim vlasnicima tvrtke Lijanović iz Širokog Brijega, sudi za protuzakonito izvlačenje novca i izbjegavanje plaćanja poreza.

jerko_ivankovic_lijanovic_sudjenje_bih_profimedia.jpeg - undefined

Od Lijanove mesnice do Turaka

Optužnicom je obuhvaćena i cijela kompanija Lijanovići kao pravna osoba te još tri kompanije koje su povezane s ovom porodicom i koje su, navodno, služile kao krinka. Tužiteljstvo smatra da je država oštećena za 6,9 miliona eura.

Na vrhuncu poslovne moći širokobriješka kompanija Lijanovići zapošljavala je 1.600 radnika i bila je jedna od najvećih mesnih industrija na području bivše Jugoslavije. Kompaniju je osnovao Stipe Ivanković Lijan 1981. Nakon što je otvorio klaonicu, a ubrzo i mesnicu u Širokom Brijegu, posao je počeo širiti te je uzeo u zakup Mesnu industriju Mostar.

Na početku su Lijanu u poslu pomagala dvojica od četvorice sinova. Jozo je vodio prodaju, a Slavo nabavku stoke. Ubrzo se porodičnom poslu pridružio Jerko, koji se bavio finansijama, a potom i Mladen, koji je bio zadužen za razvoj. Za vrijeme rata kompanija je mesom opskrbljivala Hrvatsko vijeće obrane (HVO), što je posao koji se nije mogao dogovoriti bez političkog pokroviteljstva HDZ-a. Nakon rata Lijanovići su nastavili rasti.

Prvi ozbiljniji problemi stigli su 2005. godine, kad je zbog utaje poreza protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i njegove braće podignuta optužnica, a u tom predmetu sudilo se i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću. Svi su oslobođeni optužbe, ali je proces pokazao prve pukotine u mesnom carstvu Lijanovića. Kompaniju je potresao i skandal 2010. godine, kada su optuženi da su uvozno meso iz Brazila prikazivali kao domaće.

Poslovni ugled širokobriješke tvrtke tada je ozbiljno narušen. Skandal se poklopio s propasti Hyppo banke, čija je nova uprava podnijela krivičnu prijavu protiv braće Lijanović zbog prevare pri dobivanju kredita. Definitivan krah porodičnog biznisa uslijedio je 2014. godine, kada je posao prodan turskom poduzetniku Sadiku Sezeru.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA