Jerko Ivanković Lijanović osuđen na devet godina zatvora

A. B.
Jerko Ivanković Lijanović osuđen na devet godina zatvora
Vijeće Kantonalnog suda Tuzla danas je Jerka Ivankovića Lijanovića osudilo na kaznu zatvora od devet godina zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

On i Stipe Šakić, koji se nije bio prisutan na izricanju presude, optuženi su za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi sa nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzlanskog kantona (TK) i Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u periodu od 2011. do kraja 2014. godine. Njegov savjetnik Šakić je osuđen na godinu dana zatvora.

Bivši zamjenik federalnog premijera i ministar poljoprivrede FBiH Lijanović tereti se da je organizirao udruženje u kojem je bilo još nekoliko članova, uključujući i njegovog nekadašnjeg savjetnika Šakića, te da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

U ovom predmetu optuženi su bili i Mersed Šerifović, nekadašnji poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni, nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice, osuđeni na po dvije i pol godine zatvora.

jerko-ivankovic-lijanovic-2.jpg - undefined

Foto: Tuzlanski.ba

Suđenje za organizirani kriminal, pranje novca, poreznu utaju, neplaćanje poreza, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava, počelo je u oktobru 2016. godine. Optužnica tereti Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića–Lijanovića te Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakota, Mirka Galića i Miroslava Čolaka da su od 2007. do 2012. godine, djelovali kao povezana grupa, osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske porezne dugove ostavljali na ranijim preduzećima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije