Ko je ustvari Jerko Lijanović: Multimilioner sa šest razreda osnovne škole

28. 09. 2015. u 12:23:10 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i jedan od lidera Narodne stranke radom za boljitak, uhapšen je jutros zbog sporne dodjele poljoprivrednih poticaja u višemilionskom iznosu u Tuzlanskom kantonu.

Bivši ministar hapšen je i ranije: s najbližim saradnicima priveden je septembra prošle godine u jeku predizborne kampanje u akciji Meso zbog navodnog organiziranog kriminala i višemilionskih poreznih utaja. Tada je nakon jednomjesečnog pritvora pušten na slobodu. 

Široj javnosti, ovaj Širokobriježanin postao je poznat ulaskom u porodični mesoprerađivački biznis u sklopu poslovnog carstva kompanije Lijanović. Zločesti komentari o razlozima ulaska na političku scenu pratili su ga od početka, već je dakle i privođen, a politički vrhunac doživio je ulaskom u prošli saziv Federalne vlade gdje se istaknuo djelima koja mu se u opisu današnje akcije, stavljaju na teret.

Bez ljubavi prema knjizi i školi

A ko je ustvari Jerko Ivanković Lijanović? Rođen je 15. novembra 1969. godine, a za razliku od velike većine kolega političara, ne može se pohvaliti fakultetskom diplomom, čak ni onom sumnjivog porijekla. U biografiji piše da je redovno završio šest razreda osnovne škole, dok je ostatak obrazovanja pohađao u sklopu večernje škole. Maturirao je vanredno Poljoprivredno-prehrambenom školskom centru u Sarajevu.

Za vrijeme ratnih sukoba, Lijanovići su mesom opskrbljivali Hrvatsko vijeće odbrane, a 2010. godine kandidirao se za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Glatko je poražen od Željka Komšića, okončavši trku na četvrtom mjestu s osvojenih 45.000 glasova.

Ulaskom u ozbiljniju politiku, počeo je njegov isprva tihi sukoba s vodstvom HDZ-a koji se razbuktao posljednjih mjeseci, a prema tvrdnjama samog Lijanovića, za ''sva njegova hapšenja'' kriva je isključivo ova stranka.

Sve o Jerku Ivankoviću Lijanoviću, njegovom životnom i političkom putu, imovini kojom raspolaže i ostalim crticama iz biografije, čitajte u infografici portala Radiosarajevo.ba. 
Klik za punu rezoluciju, FOTO: Radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA