Lijanovićima i ostalim sudi se za organizirani kriminal, utaju poreza...

Fena
Lijanovićima i ostalim sudi se za organizirani kriminal, utaju poreza...
Čitanjem optužnice, te uvodnim riječima Državnog tužilaštva i odbrane počelo je suđenje za organizirani kriminal, pranje novca, poreznu utaju, neplaćanje poreza, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava.

Optužnica tereti Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića–Lijanovića, te Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakota, Mirka Galića i Miroslava Čolaka da su od 2007. do 2012. godine, djelovali kao povezana grupa, osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske porezne dugove ostavljali na ranijim preduzećima.

Prema navodima Državnog tužilaštva, optuženi su počinjenjem djela stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 13,5 miliona konvertibilnih maraka. Pored desetero optuženih, Državno tužilaštvo tereti i firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

"S ciljem vršenja krivičnih djela, Jerko, Slavo i Jozo Ivanković-Lijanović su osnivali nove pravne subjekte, često samo s minimalnim osnivačkim kapitalom od 2.000 maraka, s kojima su zaključivali ugovore i poslove. Kao odgovorne, u tim firmama su postavljali osobe koje su s njima u rodbinskim vezama ili su uposlenici njihovih firmi, i bili su dobro hijerarhijski  vezani", istakao je tužilac Muhamed Kovač u uvodnoj riječi.

Branionici optuženih su u kratkim uvodnim izlaganjima naveli da je optužnica neutemeljena i protivrječna sama sebi, kao i da nedostaje umišljaj za krivična djela.

Mirna Delalić, koja brani Jerka Ivankovića - Lijanovića je istakla da se mora cijeniti pravo njenog branjenika da ima pravičan postupak, te dodala je odbijen njen prijedlog za spajanjem ovog s postupkom koji se vodi u tuzlanskom Kantonalnom sudu zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i zloupotrebe položaja.

"Odbrana spori sve navode optužnice, a dokazi Tužilaštva ih ne mogu podržati. Optužnica je neprecizna i iz nje same ne proizilaze elementi krivičnog djela", dodala je Delalić.

Jerko Ivanković–Lijanović je izjavio da nema ništa u vezi s navodima optužnice koja mu stavljena na teret.

"Sva dešavanja u vezi s ovim su počela od mog ulaska u vlast u Federaciji BiH, kada je zaustavljena disolucija zemlje. Pritisci su vršeni na mene jer nisam htio djelovati kako su neki željeli. Uhapšen sam u septembru 2014. godine, a dva dana prije izbora te godine mi je produžen pritvor. Tek kada su glasovi prebrojani, uvažena je žalba i pritvor mi je ukinut, a Ustavni sud je zaključio da su kršena moja ljudska prava", rekao je Jerko Ivanković–Lijanović.

Optuženi Galić je negirao da je bio pripadnik grupe koju su organizirali Lijanovići, niti da je kontaktirao s njima od 2007. do 2012., kako to navodi optužnica.

" Nisam ih viđao. Niti sam ja trčao za njima, niti oni za mnom", ističe Galić.

Nastavak suđenja je planiran za 25. oktobar, kada je predviđeno saslušanje prva tri svjedoka optužbe, javlja BIRN BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije