Burzić: Svaki kriminal koji se dešava u KS-u radimo uspješno

Anadolija
Burzić: Svaki kriminal koji se dešava u KS-u radimo uspješno
Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) Dalida Burzić poručila je u pauzi hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo (KS) da saradnja između policije i tužilaštva mora da podrazumijeva struku, znanje i povjerenje.

"Pokušavam da formiram timove i da policijskim agencijama bude normalno zašto tužilac traži određene inspektore da rade na određenim predmetima. Prema tome ova država mora da ide, ako će dati tužiocu sva ovlaštenja koja ima po zakonu", pojasnila je Burzić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome ko je odgovoran za situaciju koja je nezadovoljavajuća glavna, tužiteljica je istakla da dijeli zabrinutost građana.

"U sistemu se mora postaviti sistem odgovornosti ko je za što nadležan i za šta odgovara. Rekla sam da tužilaštvo po zakonu nije odgovorno za sigurnost građana, ali jest na posredan način. Objasnila sam kako tužilaštvo može pomoći da sigurnosna situacija u KS-u bude bolje", naglasila je Burzić.

Prema njenim riječima, Tužilaštvo ne sarađuje samo sa MUP-om, već i sa svim policijskim agencijama i obavještajnom službom koja postoji u BiH, pa čak i sa agencijama koje provode zakon u drugom entitetu.

"To je normalno i prirodno i tako treba da bude. Tražeći da se utvrdi odgovornost nadležnih institucija, nisam ni jednog trenutka ugrožavala saradnju MUP-a KS-a i Tužilaštva, to bi u najmanju ruku bilo neozbiljno i  neprihvatljivo. Svaki kriminal koji se dešava u KS-u, svakodnevni kriminal koji se dešava u KS-u radimo uspješno", pojasnila je Burzić.

Naglasila je, misleći na saradnju MUP-a i Tužilaštva, da možda oni treba da mijenjaju neke navike.

"Ali imamo sistem koji može to da prati. Zalažem se za saradnju policije i tužioca i insistiram na onom ovlaštenju koje tužilac ima, a to je otkrivanje krivičnih djela i počinilaca. Provođenje te nadležnosti podrazumijeva da je prošlo vrijeme kada su tužioci tužilaštva reagirali samo po osnovu policijskih izvještaja, spremljenih u policiji. To podrazumijeva tijesnu saradnju tužioca i policije od samoga početka, istražne radnje kojom se dolazi do dobro dokumentiranog slučaja. To su svi predmeti korupcije, organiziranog kriminala, privrednog, predmeti koje ovo tužilaštvo želi da radi, a koliki su kapaciteti koje neke policijske agencije mogu da zadovolje, to je diskutabilno", istaknula je Burzić.

Naglasila je da je oružje tužilaštva žalba i da će u tome biti istrajni. Smatra da policija još treba da se educira, da kriminalista ima malo te da je potrebna edukacija tužilaca s kojima se konstantno radi.

"Možda mi nismo u KS-u uradili stvari na pravi način u prethodnom periodu, možda se prisustvo zakona i države mora više osjetiti, te da je posve sigurno da su u korupciji zakazali. Pred nama je težak zadatak, a za to mora postojati tijesna saradnja MUP-a, mora vladati struka i povjerenje. Nije sve u dugim cijevima i policiji na ulicama, nama treba zdrava, dobro organizirana policijska agencija, koja neće raditi samo tekući kriminalitet nego i ozbiljnije stvari s tužilaštvom", poručila je Burzić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije