"Ne prihvatam optužbe i tražit ću da VSTV ispita hajku protiv policije"

Radiosarajevo.ba
"Ne prihvatam optužbe i tražit ću da VSTV ispita hajku protiv policije"
Nakon obraćanja predstavnika Komisije za sigurnost Skupštine KS-a, glavne tužiteljice Tužilaštva KS-a i predsjedavajućeg Nezavisnog odbora, na hitnoj sjednici Skupštine KS-a prisutnima se obratio i policijski komesar Vahid Ćosić.

Komesar je pokušao prikazati pozitivan rad Policijske uprave MUP-a KS-a u vrijeme dok je on obnašao ovu funkciju, a to je prikazao kroz pojedinačno nabrajanje i objašnjavanje krivičnih djela, posebno se osvrnuvši na ona koja su uznemirila, prošle sedmice, cjelokupnu javnost u BiH.

„Kada je riječ o ubistvu lica Mladen Ambrožić, za nepunih osam sati policijski službenici uspjeli su prepoznati osobe za koje se osnovano sumnja da su izvršili krivično djelo ubistva, a zatim su za manje od 20 sati nakon izvršenja krivičnog djela uhapšena i obrađena sva lica koja su učestvovala u izvršenju krivičnog djela ili u krivičnim djelima koja su nastupila nakon ubistva.

Također, kada je riječ o postojanju osnova sumnje da pojedinci kruže oko škola na području Sarajeva, s namjerom da otimaju djecu. Nakon što je izvršena prijava, te nakon što su građani prijavili da su vidjeli kombi sličan onom koji je kružio oko škola, policijski službenici su hitno reagirali i utvrdili da lica koja su upravljala prijavljenim kombijem nisu oni koji se mogu dovesti u vezu s bilo kojim krivičnim djelom“, kazao je komesar Ćosić, govoreći o pojedinim djelima.

Nadalje, komesar Ćosić je objašnjavao sve ono što je, kroz prethodnih šest mjeseci, bilo uvod u danas narušenu sigurnosnu situaciju, što je posebno evidentno nakon vala krivičnih djela počinjenih u prethodnoj sedmici. Posebno se, nakon dugog izlaganja, Ćosić osvrnuo na saobraćajnu nesreću u kojoj su tragično nastradale Edita Malkoč i Selma Agić, a koja je bila uzrok cjelokupne uznemirenosti javnosti, kao i protesta na kojima je zahtijevana njegova smjena. On je iznio detalje istrage koju su policijski službenici proveli tim povodom, od pronalaska automobila do hapšenja Sanjina Sefića i njegovih pomagača.

Najzad, na samom kraju svog izuzetno dugog obraćanja u kojem je iščitavao podatke iz izvještaja o stanju sigurnosti na području Kantona Sarajevo, komesar Ćosić je govorio o optužbama koje mu se stavljaju na teret u

"Želim sa ove pozornice, jezikom istine zvanično, po prvi put svima vama i stanovnicima Sarajeva, posebno porodici Memić, saopćiti neke detalje u slučaju Memić. Na poziv glavne tužiteljice, s načelnicima nadležnih policijskih sektora otišao sam na sastanak, na kojem sam saopćio da stavljam na raspolaganje sve ljudske resurse, počevši od mene samog do najmlađeg službenika, da radimo na ovom slučaju, kako bismo počinioca ovog teškog krivičnog djela privesti licu pravde. Ali svi bi morali biti iskreni i pošteni i kazati koja je uloga policijskog komesara u skretanju toka istrage, kada je na čelu istrage, postupajući kantonalni tužilac", kazao je ovom prilikom komesar Ćosić govoreći o optužbama u slučaju Memić, koje mu se stavljaju na teret.

Također, osvrnuo se i na druge optužbe koje trebaju pokazati da je njegov rad nekvalitetan bio u prethodnom periodu, kazavši kako je sve činio u skladu s planovima i programima resornog ministarstva.

"Odgovorno tvrdim da smo naš rad bazirali na generalnom planu i operativnim planovima Uprave policije i na osnovu akcionih planova, kojima je ministarstvo trebalo ambijent učiniti sigurnijim. Ne stoje tvrdnje koje Vlada KS-a stavlja na teret komesaru. Uvijek sam usmeno i pismeno obavještavao ministra i Nezavisni odbor o svim sigurnosno interesantnim događajima i mom radu. Želim zaista, ovom prilikom, da građane pozovem da sa policijskim službenicima nakon ovakvog iscrpnog izvještaja prepozna naše aktivnosti, s ciljem pooštravanja i provođenja kaznene politike na području KS-a. Apsolutno, potpunu i punu kontrolu, osim u incidentnim situacijama koje uznemire građane, policija ima u svakom trenutku. Obavijestit ću VSTV BIH da ispita odgovornost glavne kantonalne tužiteljice i postupajućih kantonalnih tužilaca zbog ovolike hajke protiv policijskih službenika KS-a", dovršio je zaista iscrpno, jednosatno izlaganje komesar Ćosić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije