Konaković: Nikada nećemo generalizirati i samo optuživati MUP

Radiosarajevo.ba
Konaković: Nikada nećemo generalizirati i samo optuživati MUP
Nakon komesara Ćosića na hitnoj sjednici Skupštine KS-a prisutnim zastupnicima i javnosti se obratio premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je govorio o radu Vlade na pomaganju policiji i rješavanju lošeg stanja u resoru Ministarstva.

Pričajući o cjelokupnoj situaciji koju je kao premijer zatekao u Sarajevu, Konaković je govorio o tome što je Vlada činila u proteklom periodu da  pozitivno utječe na poboljšanje sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo.

„Govorili smo o općem osjećaju sigurnosti i govorili smo o statistikama. To su dva različita parametra. Mi kao Vlada govorili smo o svim segmentima koji čine opus našeg rada, ali mi smo govorili konkretno o radu Ministarstva za nutrašnje poslove koje je naša nadležnost“, kazao je Konaković, odgovorivši na neke primjedbe koje mu je uputio komesar Ćosić, a zatim i dodavši još neke detalje o učešću Vlade i Skupštine u poboljšanju sigurnosnog standarda u MUP-u KS-a.

Premijer je govorio kako je finansijska situacija u MUP-u KS-a bila itekako loša, zbog čega je Vlada, zajedno sa Skupštinom, pokrenula procese reforme sigurnosnog sektora s ciljem poboljšavanja sigurnosti u Kantonu Sarajevo.

„Kad smo napravili analizu, vidjeli smo da je jedan od najvećih problema segment sigurnosti u Kantonu Sarajevo. Sve smo zahtjeve, zato, ispunili MUP-u KS-a kako bismo njima pomogli u obavljanju njihovih poslova. Primili smo deset novih tužilaca na zahtjev Tužilaštva, kao drugi korak kojim smo pokazali da nam sigurnost u Sarajevu itekako znači. Povećali smo u milionskim iznosima i budžet Ministarstva za unutrašnje poslove KS-a, kako bismo napravili novi koncept upravljanja sigurnošću u našem kantonu. Svi smo podržali taj projekt kao reformski i kao nešto što će donijeti promjenu.

Gurali smo policajce, kupovali im satove, podržavali njihov posao, povećavali im plaće i to shvatali kao obavezu Vlade da doprinesemo povećanju stepena sigurnosti. Najbolja su policija u državi i obavljaju izuzetno težak posao“, nastavio je svoje izlaganje Konaković.

Nakon svega toga, odgovorio je Konaković i na zamjerku policijskog komesara da su narušeni odnosi između MUP-a i Tužilaštva KS-a, tvrdeći da je to istina i da ponekad tužilaštvo „preskače“ komesara u lancu rješavanja problema, kazavši kako se takvo nešto mora pod hitno riješiti i da je takvo što nedopustivo.

"Brine nas veliki broj krivičnih djela dnevno od nepoznatih počinilaca, neriješeni slučajevi, kao što je slučaj Memić ili Salčin. Čekamo rješenja tih slučajeva i gledamo ovu komisiju za sigurnost kao da je CIA. Nikad nećemo generalizirati i optuživati samo MUP, te ukazujemo na evidentne probleme koji postoje", zaključio je Konaković na kraju svog izlaganja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije