BiH / Od kojih amandmana zavisi usvajanje budžeta BiH, time i održavanje Lokalnih izbora

21. 07. 2020. u 22:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici u utorak usvojio je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

No, usvojeno je šest amandmana koje su, podijeljene u dvije grupe, predložile delegatkinje iz Kluba Hrvata - Lidija Bradara i Marina Pendeš (HDZ). Time je budžet usvojen u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta BiH pa budžet mora ići na usaglašavanje što je prolongiralo njegovo donošenje.

Koji su to amandmani od kojih zavisi usvajanje budžeta BiH, vjerovatno i održavanja Lokalnih izbora u BiH koji su zakazani za 15. novembar?

Jedna grupa amandmana odnosi se na to da se "briše" amandman koji je prošle sedmice usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta, a koji je predviđao osiguranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojim je najviše pogođen Unsko-sanski kanton.

Tim amandmanom bilo je predviđeno 450.000 KM za migrantsku krizu, a za taj iznos bi bila smanjenja tekuća rezerva.

U obrazloženju amandmana koje su predložile Bradara i Pendeš navodi se da, ako se ima u vidu da je boravak i kretanje stranaca u ustavnoj nadležnosti entiteta BiH, a tek politike na razini BiH, "onda je nedvojbeno da ne postoji pravno utemeljenje za izdvajanje sredstava iz proračuna za 2020. godinu za ove potrebe s razine BiH".

Druga grupa amandmana koje je Komisija prihvatila tiču se dijela koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH, odnosno "briše" se izmjena koju je u tom dijelu teksta napravilo Predsjedništvo BiH.

Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo Priјеdlоg zakona o budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, s izmjenama u tekstu Zakona o budžetu u dijelu koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH - Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta.

U obrazloženju ove grupe amandmana Lidije Bradare i Marine Pendeš se navodi da, u skladu s odredbama Zakona o finansiranju institucija BiH, Ministarstvo finansija i trezora BiH, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH mogu dati mišljenje o nacrtu budžeta Parlamentarne skupštine BiH, bez mogućnosti njihove izmjene, osim u slučajevima definiranim ovim zakonom.

Dodaje se da, uvažavajući činjenicu da nije postojao nijedan od zakonom definiranih razloga, umanjenje budžeta Parlamentarnoj skupštini od Predsjedništva BiH nije usklađeno s navedenom zakonskom odredbom, te amandmani imaju za cilj vraćanje budžeta u zakonske okvire.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA