Obrtnici u Mostaru traže pomoć Grada ili će biti promorani na zatvaranja objekata

Anadolija
Obrtnici u Mostaru traže pomoć Grada ili će biti promorani na zatvaranja objekata
Foto: AA / Mostar

Udruženje obrtnika Grada Mostara u utorak planira održati konferenciju za medije ispred Gradske vijećnice povodom problema u poslovanju nastalih kao posljedice pandemije koronavirusa.

Udruženje okuplja većinu obrtnika iz stare jezgre Mostara, koji će pred Vijećnicu izaći s dva jasna zahtjeva.

Prvi je oslobađanje plaćanja kirija za period od 1. septembra do 31. decembra ove godine, a drugi - oslobađanje plaćanja komunalnih naknada, kako bi u narednu kalendarsku godinu svi lakše zakoračili.

Predsjednik Elvis Redžić u izjavi za Anadolu Agency napominje da je bezuspješno razgovarao sa službenicima Gradske uprave, prije svega s onim iz Odjela za privredu, međutim oni su ga, kako kaže, uputili na Obrtničku komoru HNK-a.

“Smatramo da to nije u redu, jer smo mi iznajmili prostore od Grada. Žao mi je što nas nastoje izbjeći. Danas u Čapljini imamo situaciju da su privrednici oslobođeni kirija u općinskim prostorima ili zakupnina za javne površine, dok se, recimo, u Banjoj Luci za javne površine simbolično plaća marka mjesečno. Nama su oproštene dvije kirije i naknade za dva mjeseca i to je sve“, kaže Redžić.

Mostar - undefinedFoto: AA: Elvis Redžić

Ukoliko Gradska uprava i druge istitucije koje su vlasnici poslovnih prostora u Starom gradu poput Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve, ne snize ili oproste kirije za naredne mjesece, Redžić se pribojava da će brojni morati zatvoriti obrte.

"Lično planiram odjaviti radnju ukoliko se nešto ne promijeni. Kako stvari stoje, nema šanse da možemo opstati. Prijavljeni smo supruga i ja i dalje ne bismo mogli sve izmirivati. Vidite, osmi je mjesec, a u Starom gradu skoro da nema nijednog turiste. To je zaista katastrofalno“, smatra on.

Da bi problem dugoročno bio riješen potrebno je da se uključe svi nivoi vlasti, dodaje.

“Treba početi raditi Turistička zajednica, da nam kantonalna vlast isplati plate, a Vlada Federacije nastavi plaćati penzijsko osiguranje. Ako do toga ne dođe, sutra može doći do kolapsa kompletnog sistema. Korona-zakon, koji je u našem kantonu obećan i za koji su donosioci rekli da je najbolji, zasad ne daje rezultata. Dosad ništa iz njega nije sprovedeno“, rekao je Redžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije