Tek dali saglasnost za uplatu doprinosa: Vlada kasni, obrtnici ne mogu ljekaru

M. R. S.
Tek dali saglasnost za uplatu doprinosa: Vlada kasni, obrtnici ne mogu ljekaru
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Federalna vlada danas je dala saglasnost da je iz budžeta izdvoji oko 32,8 miliona KM za subvencioniranje doprinosa, i to tek za april.

Radi se o realizaciji obaveze iz takozvanog "Korona zakona", odnosno Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed pandemije novogo soja koornavirusa.

Osim što je Vlada sada, u julu, tek odobrila novac za april, ona je to učinila i devet dana nakon što je zapravo istekla odredba zakona koja se odnosi na subvencioniranje doprinosa.

Zbog ovakvog ponašanja vlasti koja treba uplatiti doprinose za one koji su pogođeni pandemijom, mnogi mali privrednici, i njihovi zaposlenici, nisu u mogućnosti već neko vrijeme ovjeriti zdravstvene knjižice.

O tome su mnogi ogorčeno izvijestili i na društvenim mrežama i na Facebook stranici Glas malih biznisa. 

"Od 1. jula nema zdravstveno osiguranje ko nije sam uplatio, iako im je Vlada FBiH to bila dužna uplatiti", kazao je za Radiosarajevo.ba Ejub Kučuk, poduzetnik, marketinški ekspert i pokretač inicijative “Glas malih biznisa” koja okuplja oko 40.000 obrtnika i malih privrednika.

Kučuk je dodao da vlast nije poduzela ništa ni kada je bilo vrijeme.

Frizerka iz Sarajeva kazala nam je da su je "šetali" od Porezne uprave do Zavoda PIO, i da su joj jedni rekli da može ovjeriti knjižicu, a drugi da ne može, i na kraju je nije mogla ovjeriti.

Ogorčena je na vlast i njihovo ponašanje kada je u pitanju pomoć onima koji su pogođeni pandmijom, ističući da im je drastično pao promet, i podsjećajući da nisu oni sami donijeli odluku da ne rade tokom stanja nesreće.

Upit kada će realizirati "Korona zakon", poslali smo prije nekoliko dana Ministarstvu finansija FBiH, ali odgovor još nismo dobili.

No danas je iz Vlade FBIH, nakon sjednice, stiglo saopćenje o davanju saglasnosti za izdvajanje 32,8 miliona KM, za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja poslovnim subjektima za april 2020. godine.

"U razlozima za donošenje ove odluke je navedeno da je odredbama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica omogućeno subvencioniranje iz Budžeta Federacije BiH poslovnim subjektima na ime doprinosa za obavezna osiguranja", saopćeno je.

Navedeno je da je Porezna uprava, kojoj su se slali zahtjevi, dostavila informaciju po kojoj za april bilo 20.889 zahtjeva poslovnih subjekata, za 141.019 zaposlenika, te da je odobreno ukupno 32.808.698,70 KM, od toga za doprinose za PIO 18.308.313,08 KM, za zdravstveno osiguranje 12.927.836,59 KM i za osiguranje od nezaposlenosti 1.572.549,03 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije