Objavljeni detalji optužnice u predmetu Zijad Mutap i drugi

Radiosarajevo.ba
Objavljeni detalji optužnice u predmetu Zijad Mutap i drugi
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dolazak na Sud BiH

Uzroci i način smrti Dženana Memića nisu poznati ni nakon istrage državnog tužioca Ćazima Hasanspahića koja je rezultirala podizanjem optužnice protiv Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise, policajaca Hasana Dupovca i Josipa Barića te recepcionara iz hotela Ilidža Muamera Ožegovića.

Portal Istraga.ba tvrdi da je u posjedu "činjeničnog opisa ove optužnice".

Zijad Mutap je optužen da je “u periodu od 8. februara 2016. godine pa nadalje, organizovao grupu za organizirani kriminal koju su pristupile navedene osobe”, a sve radi prikrivanja dokaza o načinu smrti Dženana Memića.

“Prikrivanjem dokaza i počinilaca, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, preduzimali radnje i s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život i to po prethodnom dogovoru na način da je Zijad Mutap u više navrata ostvario kontakt sa više osoba među kojima i sa članovima grupe za organizovani kriminal Dupovac Hasanom, Ramić, ranije Mutap, Alisom, i Barić Josipom te su isti, po njegovim uputama i u dogovoru s njim, te samostalno, između ostalog, u cilju prikrivanja dokaza i počinilaca, neovlašteno bez nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu video snimaka video-nadzora sa objekata lociranih na Ilidži u blizini mjesta stradanja Dženana Memića, neovlašteno fingirali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službenike MUP-a KS da potpisuju akte koji ne odgovaraju činjeničnom stanju, dostavljali takjo fingirane dokaze na vještačenje, prikazujući iste kao stvarne vještacima FUP-a i MUP-a KS, te prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali prikupljene dokaze s lica mjesta, a koje se odnose na stradanje Dženana Memića, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinioce i stvarni način na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život”, navedeno je u optužnici.

“Prikrivanje dokaza” se ogleda u tome da je Zijad Mutap, nakon saobraćajne nesreće, studio u kontakt sa Hasanom Dupovcem nakon čega su dogovorili sastanak u restoranu Royal kod Vogošće, gdje su još bili “zaštićeni svjedok M-10” i Edin Avdić.

“Dupovac Hasan je od njih zatražio da pronađu vozilo Renault Clio zelene boje, iako je znao da nije predmet izvršenja krivičnog djela u kojem je stradao Dženan Memić, obećavajući im, po uputama Zijada Mutapa novčanu korist, znajući da isti nisu ovlašteni da prikupljaju dokaze i obećavajući im da mogu počiniti sve osim ubistva prilikom pronalaska tog vozila”, navedeno je u optužnici, tvrdi Istraga.ba.

No, ono što nije navedeno je da je na mjestu nesreće na Ilidži pronađena zelena farba te da je zeleni Renault Clio vozio Mirza Ploskić, bivši dečko Alise Mutap koji je bio hapšen zbog sumnje da je povezan sa ovim slučajem. Upravo takav automobil je izuzet po nalogu dežurnog kantonalnog tužioca iz Sarajeva što dokazuje i dokument u prilogu.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije