Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Proljetna šetnja poslije kiše u Sarajevu

Za vikend nas očekuje nešto stabilnije vrijeme u odnosu na danas i jučer. Uz više sunčanih intervala i toplije vrijeme, navode danas, 3. maja, BHmeteo u prognozi za naredne dane.

Kako ističu, za vikend će biti dominantno suho, ali ne u potpunosti stabilno, pa uz dnevni razvoj naoblake lokalno može pasti koja kap kiše ili kakav prolazni pljusak.

Također, naglasili su, nova značajnija destabilizacija atmosfere uz rasprostranjenije padavine i zahlađenje stiže sredinom iduće sedmice.

Bosanac radio na novoj Appleovoj seriji sa slavnim Donom Cheadleom: Otkrio nam je detalje

Bosanac radio na novoj Appleovoj seriji sa slavnim Donom Cheadleom: Otkrio nam je detalje

Federalni hidrometeorološki zavod za sutra, 4. maja, najavio je pretežno oblačno prije podne: "U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnosti. Rijetko može pasti malo kiše ili u poslijepodnevnim satima kratkotrajan pljusak. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C. U Sarajevu prije podne oblačno. Smanjenje oblačnosti u poslijepodnevnim satima. Najniža jutarnja temperature zraka oko 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 17°C."

Što se tiče nedjelje, 5. maja, prognoziraju da će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. U poslijepodnevnim satima su mogući i slabiji lokalni pljuskovi. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26°C. U ponedjeljak, 6. maja, u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima rijetko je u Bosni moguć slab lokalni pljusak. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C. 

I oni ističu kako se u utorak očekuje naoblačenje sa zapada koje će u drugoj polovini dana usloviti kišu i pljuskove, u Bosni i grmljavinu. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C.

Za vikend nas očekuje nešto stabilnije vrijeme u odnosu na danas i juče. Uz više sunčanih intervala i toplije vrijeme....

Posted by BHMETEO.ba on Friday, May 3, 2024

FHMZ je objavio i srednjoročnu prognozu za period do 16. maja, u kojoj se navodi:

"Prvog dana vikenda u Bosni i Hercegovini uz osjetni pad temperature zraka, preovladavaće nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Izraženije padavine moguće su u sjevernim i djelimično centralnim područjima. Maksimalne temperature variraće od 16°C do 22°C. U nedjelju i ponedjeljak izgledna je stabilizacija vremenskih prilika, kao i više temperature zraka. Uslovi za kišu biće vrlo mali. Od utorka (07.maja) do kraja radne sedmice očekuje se oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Više padavina prognozira se u srijedu i četvrtak.

Minimalne temperature zraka od nedjelje varirat će između 7°C i 12°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 14°C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 20°C i 25°C, na jugu zemlje do 26°C. U periodu od 11. do 16. maja prema trenutnim sinoptičkim materijalima prognozira se umjereno oblačno i stabilno vrijeme. Mogučnost za padavine postojaće u južnim i istočnm područjima zemlje. Jutarnja temperatura uglavnom između 6°C i 12°C u Bosni, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 16°C do 22°C, u Hercegovini i u Posavini do 25°C."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije