U posljednje 4 godine u stečaju ili je ugašeno 10-ak metalskih firmi

N. K.
U posljednje 4 godine u stečaju ili je ugašeno 10-ak metalskih firmi
Povodom 15. novembra, Dana metalaca u našoj državi, danas je u Domu sindikata u Sarajevu održana svečana sjednica UO Sindikata metalaca Federacije BiH. Dio je ovo obilježavanja Dana metalaca, članova nekada najrazvijenije grane industrije u BiH.

Također, u sklopu današnjeg obilježavanja 125 godina sindikalnog organiziranja metalaca potpisan je i Protokol o saradnji između 11 sindikalnih udruženja iz metalskog sektora koj idjeluju u regiji i Turskoj.

"Stanje u metalskom sektoru je složeno i radnički problemi su brojni. U posljednje tri-četiri godine je ugašeno ili je u stečaju završilo desetak metalskih firmi, dok je nekoliko njih u velikim problemima", kazao je danas predsjednik Sindikata metalaca BiH Bajro Melez.

Bajro_Melez_RSA.jpg - undefined

Bajro Melez

Kako je rekao, izgubljeno je oko 1500 radnih mjesta i upravo zbog takve situacije, gašenja firmi, velikog broja nezaposlenih ili onih sa neredovnim platama, Bajro Melez je istakao da je stanje dobro tamo gdje je plata redovna, bez obzira na njen iznos.

"Tokom perioda bivše Jugoslavije u ovoj grani industrije bilo je zaposleno 225.000 radnika, a njih 98 posto bili su članovi sindikata. Takvo stanje trajalo je sve do izbijanja rata 1992. godine, kada se ruše fabrike metalaca", rekao je Melez.

Današnji Sindikat metalaca BiH ima 13.850 članova, što čini oko 60 posto radnika u ovoj grani industrije danas, a važno je i podsjećanje da je ovaj sindikat nastao u jeku ratnih dešavanja, 15. novembra 1994. godine, zbog čega se baš ovaj dan obilježava kao Dan metalaca u našoj državi.

"Strašno je da u 21. vijeku, u srcu Europe imamo situaciju da radnici koji su stekli uslove za penziju to pravo ne mogu ostvariti zato što im nisu uplaćivani obavezni doprinosi, ili da ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu", dodao je predsjednik Sindikata metalaca BiH.

Prema njegovim riječima, o zakonu o uvezivanju radnog staža se govori godinama, međutim tek ovih dana se intenzivnije radi na njegovom prednacrtu, te da se ovaj problem mora počet rječavati, barem sukcesivno, u državnim ali i privatnim firmama.

Ismail_Dursun_Sindikat_Turska_RSA.jpg - undefined

Ismail Dursun

Ovogodišnjem obilježavanju Dana metalaca prisustvovali su i članovi istovjetnog sindikata iz Turske, koji su podržali svoje kolege iz Bosne i Hercegovine.

"Složili smo se da zadatak prisutnih sindikata, ujedno i svih sindikalnih pokreta širom svijeta, treba da bude stvaranje uslova za snažnu solidarnost zemalja sa ovih područja. Iz koje god zemlje dolazili, naša sudbina je zajednička", istaknuo je Ismail Dursun generalni sekretar IEMF-a.

Također, u današnjem svom obraćanju povodom Dana metalaca,  predsjednik Sindikata metalaca BiH Bajro Melez je izrazio svoju ogorčenost prema predstavnicima Vlade FBiH, jer se niko od ministara nije pojavio u Domu Sindikata na ovaj svečani i bitni datum za metalsku industriju u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije