Bajramović: Nećemo dopustiti da poslodavci određuju prava radnicima

Amil Dučić
Bajramović: Nećemo dopustiti da poslodavci određuju prava radnicima
/ Foto: Sindikat metalaca FBiH
Važenje Općeg kolektivnog ugovora FBiH, akta koji predstavlja najbolju garanciju za očuvanje radničkih prava, istječe 22. juna. Još je otvoreno pitanje hoće li on uopće biti produžen.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović izražava bojazan da neće, posebno zbog činjenice što su nedavno na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta usvojene Izmjene i dopune Zakona o radu kojim se, između ostalog, Vlada FBiH vraća kao potpisnik Općeg kolektivnog ugovora.

 

Bajramović ističe da je Vlada u posljednjih 11 mjeseci izbjegavala ispuniti zaključak Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH o proširenju Općeg kolektivnog ugovora na sve radnike u FBIH, pa je, kaže neizvjesno šta će biti njim nakon što izmjene Zakona o radu stupe na snagu.

 

“U izmjenama tog zakona Vlada se pojavljuje kao neko ko određuje minimalnu plaću, s tim da se sindikatima daje pravo da određuju satnicu. Mi i dalje insistiramo da se proširi Opći kolektivni govor, što je više puta obećano i od resornog ministra i od premijera, kako bi vrijedio za sve radnike u FBiH”, kaže Bajramović.

Navodi da su Sindikati spremni na ono najgore, ukidanje Ugovora.

Mi ćemo biti spremni na akciju, jer bi se u tom slučaju poslodavcima prepustilo da određuju prava radnika. Mi smo podnijeli zahtjev za donošenja zakona o Ekonomsko-socijalnog vijeća jer zaključci s tog tijela trebaju biti obavezujući, a jedan od njih je upravo proširenje kolektivnog ugovora na cijelu teritoriju FBIH”, istaknuo je Bajramović.

Podsjeća da su na posljednjoj sjednici ESV-a Sindikati tražili izmjene Zakona o privrednim društvima u kojima se traži odgovornost upravljačkih struktura i menadžmenta u kompanijama, koji su doveli firme do dubioza, stečajeva, likvidacija.

Mnogi radnici su ostali bez posla, a nikada niko nije odgovarao. To se mora mijenjati, treba uvoditi kazne za takve direktore”, rekao je Bajramović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije