Obavještenje iz policije za građane Sarajeva zbog vježbe Operation Alliance Strike

1
Radiosarajevo.ba
Obavještenje iz policije za građane Sarajeva zbog vježbe Operation Alliance Strike
Foto: MUP KS-a / Ilustracija

U okviru objekta Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, u vremenu od 11:00 do 13:00 sati danas, u organizaciji Odjeljenja sigurnosti Ambasade SAD-a u BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, bit će izvedena zajednička demonstracijsko-taktička vježba u kojoj će učešće uzeti i pripadnici Specijalne policijske jedinice Sektora za policijsku podršku Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

"Zbog navedene vježbe za očekivati je upotrebu određenih sredstava koja bi mogla privući pažnju i izazvati eventualnu uznemirenost građana koji se nađu u blizini navedenog lokaliteta, pa se u vezi s tim građanstvo obavještava da ne postoji nikakva opasnost za slučajne prolaznike ili osobe koje žive u blizini pomenute lokacije.

Kako su naveli iz Ambasade SAD u Sarajevu, organiziranje vježbe predstavlja nastavak planirane saradnje američke ambasade i policijskih agencija u Bosni i Hercegovini s ciljem provjere stepena obučenosti, načina korištenja predviđenih sigurnosnih protokola i kapaciteta angažovanih službi u rješavanju pretpostavljenih kriznih situacija", navodi se u saopćenju MUP-a KS.

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

"Ambasada SAD, u saradnji sa bh. partnerima iz hitnih interventnih službi, organizuje vježbu pripravnosti u hitnim situacijama, u četvrtak, 28. aprila, s ciljem demonstracije obučenosti, iskoordiniranosti i sposobnosti tih službi u BiH. Današnja vježba, nazvana 'Operation Alliance Strike' nastavak je vježbe 'Operation Alliance Shield' koju je ambasada organizirala 15. oktobra 2021.

Vježba će uključivati simulaciju koja se bavi odgovorom na kompleksnu hitnu situaciju tokom većeg događaja u kompleksu ambasade, kada osoblje zaduženo za hitne intervencije treba raditi zajedno kako bi osigurali dobrobit i zaštitu svih aktera. Ova vježba pokazat će kapacitet odgovora institucija koje, u hitnim situacijama, pružaju podršku građanima BiH i ambasadi. Očekuje se da će vježba trajati dva sata.

Sljedeći bh. partneri učestvovaće u vježbi - Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT), Policija Kantona Sarajevo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH (FMUP) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Nekoliko organizacija pozvane su u svojstvu posmatrača, uključujući predstavnike američkih agencija za provedbu zakona, Ministarstva odbrane SAD, te institutucija Republike Srpske. Ova vježba još je jedan primjer izvrsne i kontinuirane saradnje između Misije SAD u BiH i predstavnika bh. institucija koje pružaju pomoć i podršku u hitnim slučajevima.

'Operation Alliance Strike' kulminacija je intenzivne obuke i planiranja od strane ambasade SAD-a i naših sigurnosnih partnera u BiH.

Zajednička obuka i vježbe, poput ove, vitalni su element u izgradnji sigurne i prosperitetne zajednice. Ova zajednička vježba važna je kako bi se osigurala spremnost, kako osoblja ambasade, tako i naših partnera u BiH, povećala spremnost odgovora na svaku situaciju te smanjila i izbjegla konfuzija i mogućnost ozljeda u slučaju eventualnog stvarnog scenarija.

Također, služi za uspostavu lanca zapovijedanja i kontrole te pojednostavljuje komunikaciju radi bržeg odgovora. U vježbu će biti uključeni policijski službenici DKPT-a, SIPA-e, FMUP-a i policije Kantona Sarajeva, uz učešće osoblja Ambasade SAD, koji će zajedno raditi na rješavanju složenog problema. Tokom vježbe biće korištena zvučna i druga podražajna sredstva u cilju simuliranja realne situacije. Ovakva vrsta vježbe se rutinski izvodi u svim našim misijama širom svijeta", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije