Njemačka ambasada prozvala političare iz RS zbog prijetnji smrću Christianu Schmidtu

12
Anadolija
Njemačka ambasada prozvala političare iz RS zbog prijetnji smrću Christianu Schmidtu
Foto: Fena/N1 / Schmidt/Dodik na skupu u Banjoj Luci

Pijetnje smrću visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu izrečene u Banjoj Luci na protestnom skupu protiv njegove odluke o Zakonu o neprokretnoj imovini u RS, donesene 20. aprila, ne opravdavaju pravo na slobodu govora i potpuno su neprihvatljive, stav je ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini.

"Savezna vlada Njemačke očekuje da vlasti RS u okviru važećeg zakonodavstva poduzmu mjere protiv odgovornih i da ih pozovu na odgovornost", navode iz ambasade.

Iz ambasade Njemačke u BiH napominju kako su sloboda govora i sloboda okupljanja osnovni stubovi demokratije te da Savezna vlada Njemačke podržava i promovira ove osnovne slobode.

NES BiH: Za Dodika su Srbi najveće žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci

NES BiH: Za Dodika su Srbi najveće žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci

Međutim, ove slobode se moraju odgovorno primjenjivati i sprovoditi.

"Savezna vlada najoštrije osuđuje svaku zloupotrebu", naglašavaju iz ambasade Njemačke u BiH.

Podsjetimo, prijetnje smrću upućene su visokom predstavniku u prisustvu člana Predsjednišva BiH Milroada Dodika tokom okupljanja građana u Banjoj Lslobouci na skupu 'Sloboda'.

"Iz Milića krenula je svita da obori Christiana Schmidta. E moj Schmidte ne kači se s nama, ubit će te lole...", pjevalo je nekoliko građana uz pratnju harmonikaša na Trgu Krajina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije