NSRS usvojila prijedlog zakona: Dodik kreće u formiranje parainstitucija

15
Radiosarajevo.ba
NSRS usvojila prijedlog zakona: Dodik kreće u formiranje parainstitucija
DW / NSRS

Narodna skupština RS usvojila je sa 43 glasa "za" i dva "suzdržana" Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim se planira osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS. Opozicija je bojkotvala glasanje. Glasanju je prisustvovalo svega 45 poslanika.

DNS je ranije odbio učestvovati u raspravi, dok su SDS i PDP kazali kako se neće izjasniti o predloženim zakonima.

NSRS je Zakon usvojila bez obzira na poruke visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je "pozvao da se ne rizikuju životi i dobrobit svih građana BiH".   

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Ovim se krenulo u realizaciju najava Milorada Dodika koji planira osnovati entitetske paralelne institucije, a “protjerati” i proglasiti “nenadležnim” određene institucije Bosne i Hercegovine u entitetu RS.

Sjedište Agencije bit će u Banjoj Luci i u svom sastavu ima Kontrolnu laboratoriju kao i Glavnu kancelariju za farmakovigilansu. Na organizaciju i rad Agencije, navodi se u prijedlogu, primjenjuju se odredbe propisa kojim se uređuje oblast republičke uprave, prenosi portal N1.

Procijenjeno je da je za osnivanje ove agencije potrebno 2.315.000 KM, a da bi na godišnjem nivou tebalo izdvajati 3.500.000 KM.

Današnju posebnu sjednicu NSRS pratile su burne rasprave, opomene i oduzimanje riječi opozicionim poslanicima.

Usvajanje ovog zakona znači da će svi farmaceuti dozvole za prometovanje na teritoriji RS morati tražiti od Agencije za lijekove RS.

Ovim zakonom, faktički, poništava se djelovanje Agencije za lijekove BiH koja je jedina bila nadležna za izdavanje dozvola potrebnih za promet lijekovima i medicinskom opremom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije