Schmidt pozvao NSRS da ne rizikuje živote i dobrobit svih građana BiH

8
Radiosarajevo.ba
Schmidt pozvao NSRS da ne rizikuje živote i dobrobit svih građana BiH
FOTO: Fena / Christian Schmidt

Visoki predstavnik Christian Schmidt izričito naglašava da “Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS” predstavlja ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcioniranja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Prema Ustavu BiH, entiteti su dužni u potpunosti poštivati Ustav i odluke državnih institucija, poput Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima BiH.

"Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je jedina institucija u BiH koja je ovlaštena, sposobna i opremljena da osigura da lijekovi i medicinski uređaji koji su u upotrebi u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni. To je ujedno i jedina takva agencija koja je osnovana i radi u skladu sa EU Acquis, kao uslov za BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Svako poništavanje ove reforme direktno je usmjereno protiv zaštite javnog zdravlja, a time i opasan i nepotreban rizik po živote i dobrobit svih građana BiH.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Visoki predstavnik poziva svakog pojedinačnog predstavnika u Narodnoj skupštini RS da ispoštuje svoje obaveze u skladu sa Ustavom BiH, pokaže odgovornost prema javnom zdravlju i dobrobiti građana i da ne idu u usvajanje Prijedloga zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima RS", navodi se u saopćenju visokog predstavnika Christiana Schmidta, saopćio je OHR. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije