Kukić: Schmidt mora upotrijebiti bonske ovlasti, SIPA i Tužilaštvo BiH na potezu

0
F. V.
Kukić: Schmidt mora upotrijebiti bonske ovlasti, SIPA i Tužilaštvo BiH na potezu
Arhiv / Slavo Kukić

Akademik Slavo Kukić, komentirajući nastavak aktivnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, na rušenju ustavno-pravnog poretka zemlje, odnosno današnjeg pokušaja instaliranja parainstitucija poput agencije za lijekove RS, izjavio je kako je ovo signal da visoki predstavnik Christian Schmidt mora koristiti bonske ovlasti!

"Priča u vezi s Agencijom za lijekove BiH je pokazatelj, ili još jedan odgovor na pitanje taktike i strategije Milorada Dodika. On, dakle, ide logikom step by step, od lakšega prema težemu, i to je dio njegov politike od 2006. godine. Današnjom eventualnom odlukom Narodna skupština RS-a, na detalju koji je relativno najmanje značajan - na agenciji za lijekove - Dodik testira da li će takvo što proći. Ako taj test prođe, onda će to njemu biti 'zeleno svjetlo' za one mnoge šire i mnogo značajnije poteze destruiranja i rušenja države koje je prethodnih dana već najavljivao", kazao je akademik Kukić, ugledni sociolog i profesor Ekonomskog fakulteta Mostar.

Posebno su, kaže Kukić, na testu domaće institucije i institucije međunarodne zajednice.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

"Ne reagiraju li na to, ne reagira li napokon Državno tužiteljstvo, ne reagira li na to, konačno, OHR, to onda drugim riječima znači, da neće biti puno drugačije ni u vezi s odlukama o OSBiH, VSTV, o UIO itd. Stoga ja očekujem dvije stvari, da će poslanicima NSRS doteći pameti, jer sudjelovanjem u tom poslu su i oni akteri državnog udara koji je u planu Dodika i lagano ga sprovodi.

Opozicija je najavila da neće podržati ovakvo rješenje. Drugo, očekujem intervenciju od Ureda visokog predstavnika i predstavnika bh. pravosuđa", rekao je.

Podsjetio je da je u NSRS prethodnih dana donesene još neke "vrlo snažne antibosanskohercegovačke odluke". Riječ je o odluci o obaveznom korištenju srpskog jezika i ćiriličnog pisma u RS-u.

"Tim se niječe činjenica da su, po Ustavu RS-a, i Bošnjaci i Hrvati konstitutivni narodi, te da se ravnopravno koriste tri jezika. Prema tome, ovo je samo argument više visokom predstavniku da konačno intervenira i da zaustavi rušilačku politiku", poručio je Kukić.

Što se tiče bh. institucija, dodaje da je ovo samo posao na SIPA-i i Tužilaštvu BiH.

"Sve ostalo je političko mlataranje. Ako se Dodika i onog koji ga prate ne može suditi za verbalni delikt, za izgovorenu riječ (mada se ja baš i ne slažem s tim mišljenjima), sada je u pitanju konkretni akt koji izlazi iz okvira verbalnog delikta i koji je izravan atak na ustavno-pravni poredak zemlje", zaključio je Kukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije