NSRS sutra potvrđuje Dodikov veto na izgradnju Pelješkog mosta

Radiosarajevo.ba
NSRS sutra potvrđuje Dodikov veto na izgradnju Pelješkog mosta
Foto: Fena / Ilustracija

Posebna sjednica Narodne skupštine RS (NSRS), na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, bit će održana sutra u Banjoj Luci.

Narodna skupština na toj sjednici trebalo bi da se izjasni o Prijedlogu odluke o potvrđivanju Dodikove izjave o Zaključku o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od Republike Hrvatske, koja je veoma štetna po vitalne interese RS“, stoji u odluci.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH jučer je sa dva glasa „za“, članova Željka Komšića i Šefika Džaferovića, i jednim glasom „protiv“ (predsjedavajući Milorad Dodik) usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike Hrvatske.

U skladu sa Ustavom BiH, predsjedavajući i član Predsjedništva Milorad Dodik pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog interesa RS u skladu s rokovima propisanim Ustavom.

Pozvao se na član Ustava BiH koji glasi i:

„Član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini RS, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije; bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjacki član; ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka“.

Podsjećamo da Dodik smatra da nije pametno da BiH na taj način ulazi u konflikt sa Republikom Hrvatskom te da je njegov prijedlog bio da se napravi sveobuhvatni sporazum o granici, ali da su se Džaferović i Komšić fokusirali na problem oko gradnje Pelješkog mosta.

„Pelješki most se već gradi i mislim da bi bilo previše subjekata s kojima bi imali probleme u tom pogledu“, poručio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije