Dodik: Komšić i Džaferović glasali za pokretanje spora s Hrvatskom, ja sam protiv

Radiosarajevo.ba
Dodik: Komšić i Džaferović glasali za pokretanje spora s Hrvatskom, ja sam protiv
Arhiv / Milorad Dodik

Bilo je i prijedloga oko obustavljanja radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora sa Hrvatskom. Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku.

U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasniću u NSRS zašto to nije dobro. U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na rijeci Savi mi usvajamo odluku koja može poremetiti tu vrstu priče.

Ovo je nakon sjednice Predsjedništva BiH istakao Milorad Dodik, koji je kazao da su članovi Šefik Džaferović i Željko Komšić usvojili odluku o pokretanju spora u vezi sa Pelješkim mostom, ali da on to nije podržao.

Članovi Predsjedništva BiH - undefined

Foto: Predsjedništvo BiH: Članovi Predsjedništva BiH

Dodao je da je njegov prijedlog bio da se sa Hrvatskom napravi sporazum o granici.

"Moj zahtjev je bio da se sa Hrvatskom napravi sporazum o granici, ali su se oni usmjerili na most Pelješac. Ima i nekih opštih koji nisu problem, ali ključno pitanje je da se otvori problem sa Hrvatskom i EU. Mislim da je previše subjekata s kojim bi imali probleme i mislim da je u interesu da se ta odluka ne donese", naglasio je Dodik.

Osim toga, kazao je da je jedan od prijedloga bio uvođenje mjera u vezi sa svim aktuelnim pitanjima,

"Radi se o sveobuhvatnom prijedlogu mjera kao reakcija na sva potrebna pitanja, da se uspostave i procedure sa Crnom Gorom i Srbijom i tako spriječimo nelegalne ulaske ljudi u BiH.", podvukao je Dodik.

Dodajmo, zbog takvog poteza Dodika, odluka o pokretanju spora u ovom trenutku je nevažeća te će se čekati odluka Narodne Skupštine RS.

Ukoliko dvije trećine NSRS-a izglasaju da je Dodikov potez vitalni nacionalni interes, Komšićev i Džaferovićev zahtjev pada.

Inače, BiH već godinama pokušava riješiti pitanje granice s Hrvatskom, ali bezuspješno.

Uprkos protivljenju, Hrvatska je nastavila graditi Pelješki most, koji BiH može značiti smetnju prilikom izlaska na otvoreno more.

Ovo je bio prvi put da Predsjedništvo pokreće jedan ovakav potez, poput pokretanja sudskog spora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije