Opet Dodik: Ako Inzko donese zakon o negiranju genocida, neka računa na referendum

Radiosarajevo.ba
Opet Dodik: Ako Inzko donese zakon o negiranju genocida, neka računa na referendum
Foto: Srđan Ilić/Pixsell / Milorad Dodik

Nakon održane sjednice Predsjedništva BiH medijima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekavši da ako visoki predstavnik BiH Valentin Inzko donese zakon o zabrani negiranja genocida, neka računa na referendum o statusu RS.

Dodik: Komšić i Džaferović glasali za pokretanje spora s Hrvatskom, ja sam protiv

Na ekspresnoj sjednici Predsjedništva BiH govorilo se i o migrantskoj krizi, a Dodik je rekao kako BiH neće biti baza za smještaj migranata.

Također, na sjednici je konstantovano da Vijeće ministara nije dostavilo plan budućih mjera i aktivnosti radi problema migrantske krize.

Bilo je riječi i o Peljeskom mostu gdje su dvojica članova Predjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović pokrenuli proces pritiv Hrvatske a Dodik je potegao pitanje nacionalnog interesa koji ce se razmatrati pred NSRS.

"U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na rijeci Savi mi usvajamo odluku koja može poremetiti tu vrstu priče", dodao je Dodik. 

Dodik je bio protiv pokretanja postupka protiv Hrvatske u vezi Pelješkog mosta, a odluka o pokretanju spora u ovom trenutku je nevažeća te će se čekati odluka Narodne Skupštine RS.

Ukoliko dvije trećine NSRS-a izglasaju da je Dodikov potez vitalni nacionalni interes, Komšićev i Džaferovićev zahtjev pada.

Inače, BiH već godinama pokušava riješiti pitanje granice s Hrvatskom, ali bezuspješno.

Uprkos protivljenju, Hrvatska je nastavila graditi Pelješki most, koji BiH može značiti smetnju prilikom izlaska na otvoreno more.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije