Dodik primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Hrvatske u BiH

Radiosarajevo.ba
Dodik primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Hrvatske u BiH
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik i Ivan Sabolić

Predsjedavajući Dodik je poželio dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru Republike Hrvatske u BiH i kazao da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske dobri, ali da ima prostora za njihovo unapređenje na temelju međusobnog uvažavanja i na dobrobit građana obje zemlje, navodi se na internet stranici Predsjedništva BiH.

Sagovornici su se složili da je potrebno iznaći rješenja za otvorena pitanja između BiH i Republike Hrvatske, osobito po pitanju granica i imovinskopravnih odnosa.

Ovom prilikom predsjedavajući Predsjedništva BiH je informirao ambasadora Sabolića o aktuelnim dešavanjima u BiH i problemima u formiranju vlasti na svim nivoima. Ponovio je stav da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj Bosne i Hercegovine.

Ambasador Sabolić je kazao kako su jedan od vanjskopolitičkih prioriteta za Republiku Hrvatsku dobrosusjedski odnosi s Bosnom i Hercegovinom.

Naglasio je da Republika Hrvatska podržava stabilnu Bosnu i Hercegovinu, njеn teritorijalni integritet i suverenitet te joj osobito pruža podršku na njenom evropskome putu.

Republika Hrvatska se zalaže za puno poštivanje i ostvarivanje jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, a posebno je zainteresirana za položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda, kazao je ambasador Sabolić.

Na kraju susreta predsjedavajući Dodik je izrazio podršku i zaželio uspjeh u radu novoimenovanom hrvatskom ambasadoru u izvršavanju njegove misije u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije