Rotacija / Dodik na funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH samo još četiri dana

17. 07. 2019. u 10:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 832

Aktuelnom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku je „odzvonilo“ na ovoj poziciji, a u skladu sa Ustavom i principom rotacije.

Naime, Dodik je predsjedavanje institucijom kolektivnog šefa države preuzeo 20. novembra 2018. godine.

Mandat svakog od članova Predsjedništva BiH traje tačno osam mjeseci od dana preuzimanja predsjedavanja. Dakle 20. jula ove godine Dodiku ističe mandat predsjedavajućeg.

Također u skladu s odredbama koje reguliraju ovu oblast, sljedeći funkciju preuzima član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Dakle od 20. jula ove godine funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH preuzima Željko Komšić.

Podsjećamo, Komšić je već u nekoliko navrata kritizirao rad Dodika, te najavljivao da će nakon preuzimanja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ta institucija imati mnogo veću dinamiku rada te da će on češće sazivati sjednice Predsjedništva BiH od svog prethodnika.

Svoje mišljenje ovim povodom iznio je i aktuelni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je na svom Twitter profilu napisao „Mile od subote šator i mikrofon. Dodik do subote predsjedavajući“.


NEMA KOMENTARA