NSRS danas o stavljanju van snage odluke o referendumu u RS-u

Fena
NSRS danas o stavljanju van snage odluke o referendumu u RS-u
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na kojoj bi trebalo da se razmatra stavljanje van snage odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH bit će održana danas.

Klubovi zastupnika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i SDS-K, podnijeli su zahtjev za zakazivanje ovog posebnog zasjedanja, a protiv predloženog dnevnog reda na sjednici skupštinskog Kolegija glasali su šefovi klubova SDS-a, PDP-a i NDP-a.

U obrazloženju zahtjeva vladajuće stranke navode da "s obzirom na to da je opozicija uskratila podršku odluci o održavanju referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, tu odluku treba privremeno povući do postizanja konsenzusa".

Do tada, dodaju, treba podržati inicijativu da se organizira potpisivanje peticije s pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH i da se osigura najmanje 500.000 potpisa za tu inicijativu.

Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je 20. septembra 2017. godine u Službenom glasniku RS-a, dvije i pol godine nakon usvajanja u Skupštini RS-a.

Iz opozicije tvrde da je vlast sav taj period manipulirala i poigravala se s referendumom.

Stavljanjem van snage odluke odluke o referendumu, kako su naveli, bit će nanesene štetne posljedice RS-u, urušavanjem digniteta parlamenta i obezvređivanjem instituta referenduma.

Traže i izvinjenje entitetskog predsjednika Milorada Dodika i svih onih koji su tvrdili da će referendum biti održan.

U parlamentu se očekuje burna rasprava o tom pitanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije