Dodik kao Puigdemont: Pobjegao bi u Rusiju umjesto u Belgiju

Radiosarajevo.ba
Dodik kao Puigdemont: Pobjegao bi u Rusiju umjesto u Belgiju
Ako bi u Republici Srpskoj došlo do realizacije referenduma o nezavisnosti Milorad Dodik bi pobjegao poput Carlesa Puigdemonta.

No, za razliku od katalonskog lidera koji je završio u Brusselsu, predsjednik RS-a bi pobjegao u Rusiju i tamo tražio azil, tvrdi bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Bosić, zamjenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, rekao je u intervjuu za Anadoliju da bi u slučaju da se sprovede referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH bilo moguće da se negiraju dosadašnje odluke koje su donijele te pravosudne institucije. 

Poredeći situaciju u Kataloniji s Republikom Srpskom, Bosić kaže da ona jasno pokazuje kakva bi bila sudbina bilo kakvog takvog pokušaja u situaciji kada vas niko ne podržava. 

"Tezu predsjednika RS-a Milorada Dodika o referendumu o samostalnosti RS u ovom trenutku ne podržava ni Beograd, ni Rusija niti bilo koja druga država”, kazao je Bosić. 

SDS je, kaže Bosić, upozoravao da to nema smisla i da taj referendum neće biti sproveden, a da je Dodik uradio sve da bi tu stranku prikazao kao nekoga ko se boji da se sprovede taj referendum. 

"Sada mu je to došlo na naplatu. Ja mislim da čak i ovaj sastanak u Beogradu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nije slučajan, jer odmah poslije toga ide i inicijativa o poništenju odluke o referendumu", rekao je Bosić. 

Govoreći o pristupanju BiH NATO-u, Bosić navodi da u RS-u postoji politički konsenzus o tom pitanju i da "RS ne želi vojnu granicu na Drini prema Srbiji". 

Bosić, međutim, ne isključuje mogućnost da se Srbija u neko dogledno vrijeme ne opredijeli za NATO. 

Tu mogućnost obrazlaže činjenicom da je Srbija okružena tim vojnim savezom, kao i mogućnošću da dođe do promjene interesa Srbije i sigurnosnih i ekonomskih, što bi promijenilo i odluku o pristupanju NATO-u, prenosi Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije