HNK / Novo ublažavanje mjera: Mladi i stari mogu vani nedjeljom, frizeri počinju s radom

28. 04. 2020. u 14:04:00 Fena

Shares: 0

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) epidemiološka situacija je i dalje povoljna pa je tako u protekla 24 sata zabilježen samo jedan novi slučaja COVID-19, i to u Mostaru.

Specijalist infektolog dr. Siniša Skočibušić na redovnoj konferenciji za novinare kazao je da su u protekla 24 sata u COVID-bolnicu Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar hospitalizirana dva nova pacijenta, a dva su otpuštena na kućno liječene.

Trenutno se u mostarskoj bolnici liječe 22 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru u teškom stanju, a četiri na liječenju uz potporu kisikom. Ostali su stabilno i u fazi oporavka.

Dr. Skočibušić zahvalio je građanima na pridržavanju propisanih mjera čime su, kako je rekao, pridonijeli stabilizaciji stanja na području HNK-a.

"I dalje je važno pridržavati se individualnih mjera, kao što su nošenje maske, pranje ruku i održavanje fizičke udaljenosti metar do dva od drugih osoba. Poštivanjem tih mjera zadržat ćemo ovakve stabilne brojke i nećemo imati dodatne valove zaraze koji bi opteretili naš zdravstveni sustav", poručio je dr. Skočibušić.

Savjetnika predsjednika Vlade HNK-a Darko Juka javnosti je predstavio novi set odluka Stožera civilne zaštite HNK-a prema kojima se osobama starijim od 65 godina, pored već postojećih termina ponedjeljkom, srijedom i petkom, dopušta izlazak nedjeljom u vremenu do 13 sati, dok se osobama mlađim od 18, uz već postojeće termine utorkom, četvrtkom i subotom, dopušta izlazak nedjeljom iza 14 sati. Ova odluka počet će se primjenjivati već u nedjelju, 3. maja.

"Također, od 4. svibnja omogućava se rad zanatskim radnjama i malim obrtima, poput cvjećarnica, urara, frizerskih i kozmetičkih salona, uz obvezno poštivanje epidemioloških zaštitnih mjera socijalne distance, zaštitnih maski i rukavica, te higijene. Frizerski i kozmetički saloni moraju se pridržavati posebnih mjera, poput uporabe vizira, jednokratnih pregača i jednokratnih ručnika", dodao je Juka.

Od ponedjeljka, 4. maja, mijenja se i odluka o zabrani okupljanja više od pet osoba te će biti dopušteno okupljanje maksimalno deset osoba uz obvezno poštivanje propisanih epidemioloških mjera, u prvom redu socijalne distance.

Vezano za rad ugostiteljskih objekata, završetak školske godine te rad vrtića, Juka je najavio kako će se tim pitanjima Vlada i Stožer HNK-a pozabaviti sljedećih dana.

S obzirom na poboljšanu epidemiološku situaciju Stožer civilne zaštite HNK-a neće se više oglašavati svakodnevno putem konferencija za novinare, već jednom sedmično, srijedom u 13 sati.

Javnost će o novostima vezanim za COVID-19 pandemiju biti izvještavana putem saopćenja za javnost svakodnevno.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA