Novih 1,4 miliona KM za zapošljavanje boraca

Fena
Novih 1,4 miliona KM za zapošljavanje boraca
Foto: Arhiv / Vlada ZDK

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona u ovogodišnjem budžetu odredilo je 1.430.000 KM za zapošljavanje i samozapošljavanje pripadnika branilačke populacije.

Vlada je na posljednjoj sjednici usvojila dva programa utroška sredstava ovog ministarstva, prema kojima je za zapošljavanje predviđeno 400.000 KM, a za samozapošljavanje 870.000 KM, saopćeno je iz ZDK.

"Ovo je razvojni projekt Ministarstva za boračka pitanja, koji je imao odlične rezultate u prošloj godini. U narednih mjesec dana očekujem da ćemo završiti i Uredbu o egzistencijalnoj naknadi demobilisanih branilaca mlađih od 57 godina, čime ćemo ispuniti naše preuzete obaveze u skladu Zakonom o pravima demobilisanih branilaca FBiH", kazao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Programi se provode u saradnji s nadležnim gradskim i općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu, a javni pozivi će biti raspisani iduće sedmice.

U 2019. godini na ovaj način finansijsku podršku je dobilo 273 pripadnika branilačke populacije, od čega 130 za otvaranje novih firmi, 30 za zapošljavanje kod drugih poslodavaca, a 113 ranije registrovanih poduzetnika-boraca dobilo je podršku u okviru programa "Biznis plus".

Preostalih 160.000 KM određeno je za program zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca koji se realizuje zajedno sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, a preko Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, te druge mjere zapošljavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije