Šta se dešava s registrom: Borci spremni izaći na ulicu, dali još malo vremena

M. Rener Smajović
Šta se dešava s registrom: Borci spremni izaći na ulicu, dali još malo vremena
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Protest boraca

Istekao je rok u kojem je borački registar trebao biti dopunjen podacima o tome ko je bio u borbenom, a ko u neborbenom sektoru, što je i zahtjev demobilisanih boraca iz FBiH, ali i obaveza iz zakona kojim su regulisana prava ove populacije.

Borci iz kampa, koji su dvije godine proveli u šatorima pred nekadašnjom zgradom Vlade FBiH, spremni su opet izaći na ulice ako do kraja februara registar ne bude dopunjen.

„Imat ćemo opet sastanak da vidimo dokle se došlo pa ćemo odlučiti o mjerama. Kamp heroja će pratiti provođenje zakona dok se sve i jedan borac ne riješi. Registar treba da se doradi ili dolazimo pred Vladu FBiH“, kazao je za Radiosarajevo.ba Nazil Velić, jedan od demobilisanih boraca.

Nazil Velić - undefined

Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba: Nazil Velić

Istovremeno su zatražili da se urgira ka Domu naroda Parlameta FBiH da konačno na dnevni red stavi zakon o boračkim udruženjima do značaja, koji su tražili kako bi se prestala finansirati silna boračka udruženja.

„I tu su uštede. Eto tu novca za borce mlađe od 57 godina“, dodao je Velić.

Podsjetimo, Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji je stupio na snagu prije šest mjeseci, predviđa egzistencijalnu naknadu borcima starijim od 57 godina, pod uvjetom da su godinu dana na birou i da su godinu dana bili u oružanim snagama. Za one ispod 57 godina života treba da se pobrinu kantoni.

No, novac za to nije osigurao Srednjobosanski kanton, zbog čega borci iz FBiH upozoravaju da će doći i pred zgradu Kantonalne vlade i tu postaviti šatore.

Registar se dopunjava: Do sada prijavljeno oko 200 lažnih boraca

Otkako je, prije pet i po mjeseci, objavljen borački registar, Federalnom ministarstvu za pitanja boraca prijavljeno je oko 200 branilaca kao lažnih, od čega ih je dio i skinut iz registra. „ Provjeravamo na terenu. Dio ih ima uredne papire, a šta nije bilo u redu izvedemo iz registra i takvih je malo.

Pitali smo federalnog ministra za boračka pitanja Salku Bukvarevića zašto se kasni sa dopunom boračkog registra.

Odgovorio je da su uradili veliki dio posla, ali su se tokom provjere suočili sa određenim poteškoćama koje su ih usporile.

Salko Bukvarević, FOTO: Fena - undefined

Foto: Fena: Salko Bukvarević

Određene poteškoće su bile kada su u pitanju HNK, ZHK i Livanjski kanton za pripadnike koji su bili pripadnici HVO-a pa Armije RBiH ili obrnuto. Takav pripadnik se vodio kao dva čovjeka. Zato smo odlučili opet pregledati kompletan registar“, poajsnio je Bukvarević.

Obećao je da će tokom februara sve biti završeno.

Kada je pitanju zakon o boračkim udruženjima od društvenog značaja, podsjetio je da je prije godinu i po usvojen u Predstavničkom domu, a sada se čeka da ga Dom naroda konačno stavi na dnevni red, što su urgirali već tri puta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije