Sporost službi: Dio boraca još od septembra čeka na egzistencijalnu naknadu

Radiosarajevo.ba
Sporost službi: Dio boraca još od septembra čeka na egzistencijalnu naknadu
Foto: Ministarstvo za pitanja boraca / Sastanak s predstavnicima boraca

Zbog sporosti i neažurnosti rada službi boračko-invalidske zaštite, dio demobilisanih boraca još od septembra čeka isplatu egzistencijalne naknade, koja im pripada po novom Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Kako je rečeno na današnjem sastanku ministra za boračka pitanja FBiH Salke Bukvarevića i predstavnika boraca koji su učestvovali u izradi zakona, zahtjev za egzistencijalnu naknadu do sada je podnijelo 16.745 boraca, a u decembru je njih 9.498 dobilo novac na račune.

„Konstatovano je da veliki problem nastaje zbog sporosti i neažurnosti rada službi boračko-invalidske zaštite, a bliži se kraj budžetske godine, što može napraviti određene probleme. Upućen je zaključak da ove službe ubrzaju jer je nedopustivo da korisnici od septembra još uvijek čekaju isplate“, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja.

Podsjetimo, po Zakonu o pravima demobilisanih boraca, pravo na boračku naknadu imaju demobilisani borci stariji od 57 godina, koji su godinu dana na birou i koji su bar godinu učestvovali u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Rješenje za mlađe od 57 godina trebaju naći kantoni.

Tako je danas na sastanku pozdravljeno usvajanje Nacrta zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u Kantonu Sarajevo, koji znači da će borci mlađi od 57 godina imati iste uslove za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu. Ostali kantoni su pozvani da ubrzaju donošenje zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije