Planovi: Ako budu izabrani, gdje će sarajevski načelnici prvo na kafu?

2
B. T.
Planovi: Ako budu izabrani, gdje će sarajevski načelnici prvo na kafu?
FOTO: Radiosarajevo.ba / S konferencije za novinare

Naša stranka nastavila je s tematskim konferencijama za medije uoči Lokalnih izbora, a tema današnje bila je infrastruktura.

O tome koje projekte namjerava realizirati govorio je Srđan Mandić, kandidat Četvorke za načelnika sarajevske Općine Centar. 

Podcrtao je da ne obećava megalomanske projekte. 

„Shvatio sam da su kod nas komunalne i infrastrukturne teme još uvijek vrlo važan, da ne kažem ključni segment“, kazao je Mandić, najavivši da Općina Centar ide u pospremanje, što je izborni slogan Naše stranke.

„Nažalost, u Centru još imamo naselja koja nemaju ovdu. To je sramotno i nedopustivo. To će biti nulti prioritet nove administracije. Stanovnici Kromolja će dobiti vodu odmah, stanovnici Nahoreva će dobiti vodu odmah...“ naglasio je Mandić.

Najavio je i rješavanje problema legalizacije objekata na Soukbunaru, saniranje klizišta, obnovu fasada, angažman na poboljšanju javnog prijevoza, uvođenja wi-fi sagnala, javne rasvjete...

„Neki će naši protukandidati predstavljati megalomanske, kapitalne projekte, nisam siguran da je vrijeme za takve stvari. Za mene su i ovo kapitalni projekti, polazimo od temelja, onih egzistencijalnih stvari, pa ćemo onda pričati o nekim žičarama, skijalištima u centru grada i sl..., kazao je Mandić. 

Nova administracija, kako je kazao, uhvatit će se i u koštac s problemom „parking-papaka“, jer je grad, pogovo Centar, zagušen saobraćajem. Najavio je da će se u tom pogledu ići ka izgradnji podzemnih garaža na Ciglanama, Koševu...

„Ideja je da se sa načelnikom Tanovićem (Hasan Tanović, kandidat za načelnika Općine Novo Sarajevo, op.a.) vidimo mogućnost gradnje podzemne garaže na platou ispred Željezniče stanice. Vraćamo trotoare i pločnike pješacima, a isto tako moramo riješiti saobraćaj u mirovanju“, kazao je Mandić.

Govoreći i zelenim površinama, rekao je da je Hastahana primjer „kako je prethodna administracija loše komunicirala i nije slušala građane“. Kazao je da neće da se zalijeće i daje lažna obećanja, ali da će učiniti sve, uz konsultaciju najboljih advokata, da se vidi da li je moguće taj projek vratiti na početak. Kazao je da se u njegovom mandatu takvi projekti neće ralizirati mimo volje građana.

Između ostalog, pomenuo je Betaniju.

„Čuo sam kako administracija planira gore graditi golf terene, ski i sankaške staze... Uredu je, ali hajdemo prvo taj park očistiti, dovesti ga u onu elementarnu funkciju, da se tamo može provesti vrijeme“, kazao je.

Kao gost, s obzirom na dugo iskustvo, na konferenciji za medije kratko se obratio i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad i kandidat sarajevske opozicije za još mandat na istoj poziciji.

Ja sam siguran da ćemo mi, novoizabrani načelnici, za prve kafe i sastanke tražit termin kod vas, da nam u uvodnom periodu pomognete i mentorište nas“, kazao je Mandić Hadžibajriću.

I Hadžibajrić je naglasio da treba biti oprezan s obećanjima, s obzirom da će u kantonalni, i općinskim budžetima u narednom periodu osjetiti posljedice pandemije. 

Iznio je projekciju da će zbog pandemije koronavirusa sarajevski budžet naredne godine biti manji za 250-300 miliona KM. Pohvalio je Mandića za rad u vrijeme dok je bio ministar u Vladi KS. 

Pretvaranje ulica u muzeje i parkove

Mandić je najavio i mogućnost pretvaranja neki ulica, poput Kralja tvrtka i Džidžikvac budu u muzeje na otvorenom.

S druge strane, kazao je da će se angažirati na postepenom zatvaranju Radićeve za saobraćaj i pretvaranje u moderni park.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije