Naša stranka: Predstavljene mjere za ostanak mladih

4
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Predstavljene mjere za ostanak mladih
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kandidati Naše stranke

Mjere za ostanak mladih bila je tema press konferencije koju je organizirala Naša stranka.

O ovome su govorili Srđan Mandić, kandidat za načelnika Općine Centar, Nermin Muzur, kandidat za načelnika Općine Ilidža, i Adnan Delić, kandidat za načelnika Općine Novi Grad.

Srđan Mandić je istakao da je problem mladih vjerovatno najveći problem u BiH, da se on proteže na sve nivoe vlasti i da se upravo zbog tog preklapanja nadležnosti ne rješava na adekvatan način.

Dodao je da je plan da se na općinskom nivou urade određene stvari za mlade i da tako "da zamajac da se ti problemi krenu realizovati na višim nivoima".

"Samo je u prošloj godini 70.000 mladih otišlo iz BiH, to je jedan mali grad. To je nešto što se pod hitno mora zaustaviti. Znate da Sarajevo ima jednu od najnižih stopa zaposlenosti mladih. Veliki je problem odlaska visokoobrazovanih mladih", kazao je Mandić.

Naveo je da mladima žele pružiti poticaj prilikom zasnivanja prvog radnog odnosa, zatim insistirati da se planiraju posebni poticaji za zapošljavanje mladih koji su već zaposleni.

On je na press konferenciji rekao i da je mladima potrebno ustupiti slobodne općinske prostore, da im se plate osnovni režijski troškovi, da im se uvede internet. Nedopustivim smatra što je snižena pomoć za kupovinu stanova za mlade.

"Kada je u pitanju obrazovanje, imate situaciju da su se mladi okupljali u tržnom centru, gdje moraju kupiti bar jednu kafu da ih ne izbace", kazao je Mandić i napomenuo da im treba dati slobodne prostore za učenje.

Mandić je naveo i da je problem niska stopa nataliteta, te se mora pomoći mladim bračnim parovima, porodiljama... Kazao je i da žele da određeni kulturni prostori ponovo budu okupljališta mladih.

Nermin Muzur je naveo da je situacija na Ilidži također loša, te da je u ovoj sarajevskoj općini nezaposleno 2.408 mladih od 18 do 30 godina, od čega 523 s visokom stručnom spremom.

Istakao je i da je najveći problem što se zakoni ne provode

Adnan Delić je na press koknferenciji kazao da ovo više nije samo pitanje mladih, već budućnosti BiH

"Imamo kvalitetnu radnu snagu koja ima znanje koje svugdje u svijetu vrijedi osim kod nas. Sistem obrazovanja nije usklađen s tržištem rada, zato imamo puno mladih na birou. Dodatni problem je obrazovanje koje ne nudi praktičan rad", rekao je Delić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije