Srđan Mandić: U Općini Centar doći će do radikalne promjene

8
B. Turković
Srđan Mandić: U Općini Centar doći će do radikalne promjene
Foto: Naša stranka / Srđan Mandić

Srđan Mandić (Naša stranka) kandidat je Četvorke za načelnika Općine Centar Sarajevo na lokalnim izborima koji će biti održani u ovom mjesecu.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba govorio je o načinu rješavanja glavnih problema u ovoj općini, poput regulacionog plana, imovinskih problema, ali i zagađenja zraka i pandemiji koronavirusa.

Dodajmo da smo ista pitanja poslali i drugim kandidatima, te ćemo i njihove odgovore objavljivati, redom, kako budu pristizali.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Mandić: Ima mnogo problema koji su jednako veliki i teško je istaći sad njih nekoliko, ali evo jedan okvirni. To je transparentnost rada Općine i uključivanje građana i građanski u proces odlučivanja. Građani i građanke će biti mnogo zadovoljniji kad budu znali na šta se to njihovi novci troše, a pogotovo kad taj trošak bude u skladu sa željama barem minimalne većine naših građana.

Trenutna općinska administracija na čelu s načelnikom Ajnadžićem je otuđena, samoživa i dovoljna sama sebi i to je ono što iritira. Općinska administracija nema vlasnički odnos nad resursima Općine, a dosadašnja vlast je stvorila takvu percepciju. To je ono što ću promijeniti radikalno. Također, Centar je najbogatija općina u BiH. Po tome sudeći, on bi trebao biti epicentar dešavanja od kulture do ekonomije. On sad ima samo privid da je epicentar zahvaljujući prije svega infrastrukturi koju je naslijedio iz bivšeg sistema.

Pa imate Sarajevo Film Festival i centar medijske pažnje usmjeren na Narodno pozorište, koje je u Centru. Imate otvaranje Eyofa, pa se to dešava na stadionu Koševo koji je u Centru. Dakle, tek puki sticaj okolnosti od općine Centar stvara epicentar, zasluga općinske administracije u tom je minorna. Nema te općine koja se ne bi mogla dičiti time da je u nasljedstvo dobila to što Centar ima. Centru se ne smije desiti da se ikom javi zrno sumnje da li se u njemu mogu održavati bilo kakvi događaji svjetskog ranga zbog, naprimjer, infrastrukture, a to se događa, od koncerata pa do sportskih događaja.

Dakle, postojeću infrastrukturu ćemo obnavljati, ali i stvarati novu. I nije samo problem infrastruktura, već Centar ne utiče nikako na stvaranje kvaliteta u bilo kojoj oblasti. Uticat ćemo i na to. Na ponovno stvaranje jake kulturne scene, od likovne do muzičke. Omogućavanjem uslova za bavljenje kulturom povećat će kvalitet rada onih kulturnih radnika i umjetnika koji se i u ovakvim uslovima bave svojim poslom i muče se da žive od njega, ali također i stvoriti entuzijazam kod mladih, talentovanih ljudi da se tim bave. Isto je na planu sporta, isto je u svemu ostalom.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Mandić: Nisam čovjek sklon mišljenju da postoji veliki broj problema karakterističnih za jednu socijalnu skupinu, a da se pritom problemi druge socijalne skupine ne reflektuju na nju. Tako, naprimjer, mnogi problemi penzionera, kakva je, recimo, visina penzija, uslovljeni su zapošljavanjem mladih. Smatram da će promjena cjelokupnog ambijenta, o čemu sam govorio u odgovoru na prethodno pitanje, uveliko utjecati na obje te dobne skupine. Naravno, u svom programu sam fokusiran i na neke jako specifične stvari koje se odnose na mlade ili na ljude starije životne dobi.

Naprimjer, korištenje neperspektivnih općinskih prostora za mlade poduzetnice i poduzetnike bit će besplatno; Olakšat ćuz pristup grantovima za samozapošljavanje i start-up projekte, kao i njihovo povećanje, ali istovremeno osigurati i infrastrukturnu podršku njihovim projektima da bi oni zaživjeli; Izgradnja novih centara za zdravo starenje, ali i povećanje kvaliteta sadržaja i njihove raznovrsnosti u postojećem; Općina treba finansirati palijativnu njegu za starije sugrađane koji žive sami i nemaju finansijsku pomoć porodice, itd. Međutim, posebno mi je važno naglasiti da ništa od toga neće pomoći samo mladima ili samo starijima, moji su programi kreirani na način da se pomoć bilo kome na neki način reflektuje na cijelu zajednicu.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, pandemija COVID-19, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Mandić: Kad je riječ o zagađenju, one stvari koje se s općinskog nivoa mogu uraditi jesu uvođenje najvećih zagađivača u programe smanjenja zagađenja, u urbanističkom smislu raditi na energetskoj efikasnosti objekata i kolektivnog i individualnog stanovanja te javnih institucija te povećanje zelenih površina. Nije mala stvar, pogotovo u kratkoročnom smislu, a to ću također uraditi, olakšati pristup našim građanima izletištima, kakve su, naprimjer, Barice. U vrijeme većih zagađenja ljudima je potreban izlazak na čist zrak i ta mogućnost će im biti olakšana, a na izletištima će imati sadržaje koje će ih vezati da ostanu što duže i dolaze što češće.

Na suzbijanju pandemije općina također može učiniti dobre stvari: povećanje zdravstvene pismenosti stanovnika stalnim informisanjem o mjerama zaštite; nabavkom maski za građane; redovnom dezinfekcijom ulica, haustora i javnih ustanova; telefonskom linijom za sve građane koji su sami i stari i u potrebi su za podrškom; organizovanom podrškom volonterima u svakodnevnom obilasku penzionera, starih i iznemoglih; organizirat ćemo podršku zdravstvenog savjeta Općine da odgovori na potrebe građana, posebno najugroženijih kad je infekcija COVID-19 u pitanju – to treba da budu doktori; eksperti u oblasti javnog zdravlja; formirat ćemo svoj općinski krizni štab i pomagati građanima, biti im na usluzi.

Što se tiče bijele kuge, već sam naveo u prethodnom odgovoru neke stvari u vezi sa zapošljavanjem mladih. Njihova odluka o formiranju porodice često je uslovljena njihovim materijalnim stanjem. Osim zapošljavanja, tu je i pitanje stana, čiju ćemo prvu kupovinu sufinansirati u daleko većem omjeru nego što je to sad. Također bit će značajno povećano i finansiranje vještačke oplodnje za one parove koji porodicu ne mogu proširiti zbog neplodnosti.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Mandić: Moja glavna poruka je da izađu na izbore i glasaju u što većem broju. Nikad za stanje u kojem se nalazimo neću okrivljavati građane, nisam to nikad ni činio, jednostavno, uvijek je kriva vlast. Međutim, iako ne snose krivicu, građani snose dio odgovornosti. Jednim dijelom zbog neizlaska na zbore, a drugim dijelom zbog toga što ne vrše dovoljan pritisak na one koje su izabrali. U tom smilu, osim na glasanje, pozivam ih da kontinuirano prate rad onih koje budu izabrali i da svim zakonskim sredstvima sankcionišu eventualne nepravilnosti u njihovom radu.

Ono što ću vam reći, i što mi je političko iskustvo nebrojeno puta potvrdilo, to se najbolje vidi u vrijeme predizborne kampanje, moja moć kao političara, moć svakog drugog političara je isključivo u vašim rukama. Ništa što je vaše neće moći biti u rukama političara ako im vi to ne dozvolite. Dakle, izađite na izbore, glasajte, a ne križajte listiće, nakon toga nas pratite i sankcionišite ili hvalite, svakog po zasluzi.

NAPOMENA

Portal Radiosarajevo.ba poslao je ista pitanja svim kandidatima na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. Njihove odgovore na pitanja objavljivat ćemo redom, kako koji odgovor bude dolazio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije